Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок нерухомості готується до закриття сезону: що буде з цінами на квартири

Разом з експерткою розібралися, що буде з ринком нерухомості в останній місяць літа та чи зміниться вартість квартир

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Різких цінових змін на ринку нерухомості протягом серпня українці не побачать

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Зараз ринок нерухомості знаходиться в умовах обмеженого реального платоспроможного попиту, тому українці не бачать різких цінових змін на житло. Тож протягом серпня не відбудеться падіння цін або якихось шалених "гойдалок" й цьому є базове пояснення.

Про те, що буде з цінами на квартири у серпні 2023 року, сайту Pro Гроші розповіла експертка з нерухомості Вікторія Берещак.

Що впливатиме на вартість житлової нерухомості в серпні


Зараз спостерігається зростання собівартості будівництва, відповідно, це певним чином впливає на середні ціни по ринку. Але, при цьому, враховуючи обмежений платоспроможний попит, девелопер не може підвищувати ціни для того, аби встигати за цією собівартістю.

Тому вони вимушені балансувати, знижуючи, відповідно, свій заробіток, але не йдучи у відвертий "ціновий демпінг", тому що тоді треба або знижувати якість свого будівництва, або його темпи. Однак, ніхто не хоче реалізовувати якісний проєкт за безцінь.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Чи зміняться ціни на ринку нерухомості в останній місяць літа


Скоріш за все, протягом серпня знову спостерігатиметься несуттєве зростання середньозважених цін в межах 5-7%. А в окремих категоріях житлових комплексів зростання цін буде трошки вище за ринкове. В залежності від ступеня готовності та рівня платоспроможного попиту, підвищення відбуватиметься в межах 10-12%.

Йдеться про новобудови сегмента комфорт-плюс та бізнес, які активно будуються та можуть демонструвати високу будівельну готовність на рівні мінімум 8-10% в місяць. Важливо, аби ця динаміка зберігалася протягом кількох місяців, а формат та концепція викликали зацікавленість у покупця в режимі "тут і зараз", – зазначила експертка.

Що чекає на українців до кінця 2023 року


Якщо зважати на всі реалії, насамперед на макроекономічний прогноз, інфляцію, курс долара та воєнний час, то зараз спрогнозувати, наприклад, осінь – дуже складно. Адже все залежатиме від того, як розгортатимуться події на фронті.

Зараз є великі сподівання, що цей бізнес-сезон буде жарким на тимчасово окупованих територіях й, відповідно, теплим та сприятливим для бізнес-клімату в тилу. Загалом цієї осені й надалі спостерігатиметься поступове відновлення реального попиту, будівельної динаміки та поступовий вихід ринку з падіння, до якого його підштовхнула повномасштабна війна.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Звичайно, не йдеться про те, що ціни на квартири зростатимуть шаленими темпами. Але, на думку експертки, є шанс, що рівень платоспроможного попиту відновлюватиметься, й до кінця 2023 року на ринку нерухомості додасться ще близько 15% від тих обсягів попиту, який є зараз.

Дуже хочеться вірити, що будівельна динаміка зростатиме, якщо дозволятиме ситуація на фронті. Тоді ми будемо бачити, що ця динаміка буде трохи прискорюватися. Це закономірні процеси, якщо ринок запущений, якщо він працює, то він не може йти у зворотному напрямку. Тому, відповідно, ціни будуть трошки зростати, але це не буде стрімкою динамікою, – каже експертка.

Саме тому девелопери розуміють, що є обмеження по рівню платоспроможності, через падіння реальних доходів тощо, тому вони запускають фінансові інструменти підтримки – розтермінування, індивідуальні умови, дисконти тощо. Таким чином вони не лише дають людям можливість придбати своє житло, а ще й не знаходяться "в простої" та отримують прибуток.

Раніше ми розповідали, що зараз шукають українці на ринку нерухомості. Також ми писали, як інвесторам заробити більше на ринку нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.