Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зекономити на купівлі квартири реально? Експертка назвала дієві лайфхаки на ринку нерухомості

Експертка пояснила, як можна придбати житлову нерухомість, але при цьому зекономити свої гроші

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі є кілька способів купити квартиру не за всі гроші світу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Купівля квартири – це дуже відповідальний та важливий крок в житті кожної людини. Проте, не всі мають можливість купити житлову нерухомість "тут і зараз", тому шукають варіанти, аби зекономити на цьому процесі. Насправді зараз на ринку нерухомості є кілька дієвих лайфхаків, які допоможуть більш вигідно придбати квартиру.

Про кожен з цих способів сайту Pro Гроші розповіла експертка з нерухомості Вікторія Берещак.

Знижки та дисконти від забудовника


Якщо раніше дисконти розповсюджувалися лише на якісь неліквідні об'єкти, наприклад, на квартири на першому або останньому поверхах, на нестандартне планування або великогабаритні квартири, то зараз знижки є абсолютно на всю лінійку, які пропонують дуже багато компаній.

Ці знижки можуть сягати 10-12%, що у розрізі вартості житла становить досить вагому суму. Тому, якщо ви хочете купувати квартиру саме зараз, то таким чином можете зекономити непогану суму грошей.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Економія не грошей, а часу


Цей лайфхак більше не про економію, а про можливість розв'язати питання: "Немає можливості купити квартиру тут і зараз, але вона дуже потрібна". Йдеться про тривале розтермінування, яке зараз у багатьох девелоперів є за доступними можливостями, адже перший внесок часто знижується до 15-20% від вартості квартири.

Тобто, вам не потрібно одразу шукати половину вартості житла, брати кредити або протягом кількох років відкладати на цей аванс та обмежувати себе у чомусь. Насправді 15-20% це досить реальна сума, яку родина може відкласти за короткий час, а вже потім платити за власну нерухомість, – каже експертка.

У багатьох людей одразу виникає думка, що за розтермінування потрібно буде віддати велику переплату. Насправді сама переплата доволі часто не є критичною. В умовах обмеженого попиту девелопери розуміють, якщо встановити значну націнку на квадратний метр, то ніхто цей об'єкт навіть не розглядатиме.

Люди будуть розуміти, що виплачувати захмарні суми такий тривалий час – нереально. Тому, це невигідно не лише покупцям, а й забудовникам, адже вони не отримуватимуть прибуток, а в результаті компанія може стати банкрутом.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

На ринку нерухомості націнки різняться в залежності від компанії та комплексу, але в середньому йдеться десь про 30-35% на квадратний метр. Враховуючи, що є можливість протягом певного часу виплачувати вже власну квартиру помірними сумами, для багатьох це можливість зекономити свій час та нерви.

Повна оплата – запорука великих знижок


Ще один спосіб зекономити на купівлі квартири – придбати її за повну вартість. У такому випадку девелопери пропонують або якийсь суттєвий дисконт, або вигіднішу вартість квадратного метра.

І тут починається найцікавіше. Умовно, ви хочете купити трикімнатну квартиру, але не вистачає грошей. У такому випадку краще проінвестувати в ліквідну однокімнатну або двокімнатну квартиру в збудованому комплексі, або в новобудові, що знаходиться на фінальній стадії будівництва, – зазначила експертка.

Найголовніший маст-хев у цій ситуації – щоб в моменті були зафіксовані угоди в тому чи іншому комплексі. Умовно кажучи, щоб була черга з охочих купити там житло. Тому що інакше доведеться чекати відновлення активності на ринку, перепродавати інвестиційний об'єкт та купувати омріяну трикімнатну квартиру.

Однак, якщо вже так сталося, що перепродати одразу не вдалося, то потім можна купити трикімнатну квартиру на умовах розтермінування. Якщо авансовий внесок буде десь 60-70%, то залишок не буде таким критичним та майже без переплати.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Купити квартиру можуть навіть люди з невеликим заробітком


Якщо говорити про середньостатистичну родину, яка заробляє сумарно десь 50 000 гривень на місяць, але при цьому орендує житло та активно витрачає гроші на соціально-побутові потреби, то купити квартиру можливо навіть у такому випадку.

Насамперед потрібно дивитися в бік більш-менш пристойних лотів з можливістю розтермінування. Якщо у родини буде рішення в найближчому майбутньому перепродати цю квартиру, то можна обрати ліквідну нерухомість, незважаючи на власні характеристики та кількість кімнат, – підкреслила експертка.

Проте, якщо питання купівлі квартири стоїть лише для особистих потреб, то краще звернути увагу саме на розтермінування. Річ у тім, що в умовах воєнного стану девелопери часто йдуть на поступки, це може бути зменшений перший внесок, тривалий період розтермінування тощо.

Тобто, у такому випадку родина зможе швидше заїхати в цю квартиру й, умовно, продовжувати сплачувати ту саму оренду, але вже за власне житло.

Раніше ми розповідали, що буде з цінами на квартири в серпні. Також ми писали, чи безпечні акції при купівлі нової квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.