Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зміна правил гри: що шукають українці на ринку нерухомості

Експертка розповіла, що наразі люди висувають нові вимоги до ринку

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі чималий попит на готові квартири з ремонтом

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості завжди розвивається та зазнає змін через певні фактори. Саме тому на сьогодні в Україні сформувалися три найголовніші тенденції, які в майбутньому лише будуть набирати оберти.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла експертка з ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Готовність будівництва

Зараз людей цікавить більше готова нерухомість чи житло на останніх стадіях будівництва. Ще у 2022 році можна було говорити про те, що інвестиції "в котлован" практично пішли з ринку нерухомості, адже люди обирали будинки, які були готові на понад 60-70%. Однак зараз дещо інша ситуація, адже інвестиції на початкових етапах трохи поновилися.

Та люди й досі не заходять на самому старті. Вони чекають готовність будівництва хоча б на 30-40%. Переважно українці купують проєкт десь на готовності від 40% та вище, при чому левова частка угод на ринку, приблизно 60%, припадає на програми розтермінування.

Якщо говорити про умови розтермінування, то люди частіше цікавляться середньостроковими та довгостроковими програмами. Це період 3-5 років. Окремі девелопери навіть пропонують до 7 років.

Мінімальний посильний перший внесок наразі становить десь 20-25%, але на сьогодні досить складно знайти такі умови на ринку.

Попит на квартири з ремонтом

Зараз зберігається сталий високий попит на готові квартири з ремонтом від девелопера. Цей попит помітний переважно у Києві та в Київській області. Однак ця потреба не стоятиме на місці, а розвиватиметься в найближчій перспективі.

Запит від людей "заїхати та жити" дуже сильно зростає, враховуючи, що для багатьох квартирне питання стає вкрай гострим.

Родини об'єднуються, починають жити разом зі своїми батьками тощо, тому людям важливо мати комфортні житлові умови, – зазначила експертка.

Багатокімнатні квартири

Раніше в виборі українців переважали однокімнатні квартири. Однак зараз ситуація інакша і позиція двокімнатних та трикімнатних квартир дещо вирівнялася в структурі попиту.

Наразі в середньому однокімнатні квартири займають приблизно 45% всього попиту, відповідно 25% та 30% займають двокімнатні та трикімнатні.

За словами Вікторії Берещак, зараз багато трикімнатних квартир люди купують саме для себе, а не з інвестиційною метою або для перепродажу, для здачі в оренду тощо. До того ж для цього краще підходять однокімнатні квартири.

Раніше ми розповідали, чого чекати від ринку нерухомості влітку. Також ми писали, як розпізнати небезпечний ЖК для купівлі квартири.

Ще ми повідомляли про ціни на "вторинку" в Києві та скільки коштують квартири залежно від типу забудови.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.