Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тренд чи економія: які кольори обрати для інтер'єру у 2023 році

Неправильно обраний колір може не просто зіпсувати інтер'єр, а і добряче вдарити по гаманцю своєю ціною

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Хороші тренди виправдовують себе і затримуються на роки

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Щоб не платити двічі, на ремонті не можна економити. Неякісні матеріали для встановлення сантехніки, проводки, меблів можуть обернутися у додаткові витрати для того, щоб усе переробляти. Не така трагічна ситуація з неправильним вибором кольору. Звісно, замінити шпалери чи стілець теж може бути дорого і непросто, але ситуацію можна виправити. Або ж взагалі розібратися, що й до чого, завчасно, щоб не довести до проблем.

Редакція Pro Гроші вирішила поспілкуватися з фахівцями цієї сфери й разом з архітекторкою і дизайнеркою Оксаною Рибченко розповідає, на які кольори в ремонті варто звернути увагу у 2023 році.

Обережно з яскравістю


Отже, головний тренд, який прослідковується останні роки і який буде зберігатись у наступні – це те, що для інтер'єрів обирають спокійні монохромні тони. Найчастіше це сірий, бежевий, білий кольори, земляні й природні відтінки, а також приглушені.

Рибченко пояснила, що зараз у популярних стилях дизайну є багато озеленення, адже людина, яка живе в мегаполісі, прагне бути ближчою з природою. Тому всі природні й спокійні відтінки дерева, зелені, блакиті та землі в тренді.

Однак яскраві акценти також присутні. Щоправда, їх накладають на однотонну базу. Наприклад, можна купувати виразну кольорову сантехніку або меблі. Зокрема, трендом зараз є неонові кольори. Але з ними треба бути обережними, адже ними легко перенавантажити весь дизайн. Краще обирати яскраві крісла, картинки, предмети декору, які легко замінити.

Ремонт у базових кольорах з яскравими акцентами | Фото: Unsplash
Ремонт у базових кольорах з яскравими акцентами | Фото: Unsplash
Ремонт у базових кольорах з яскравими акцентами | Фото: Unsplash

Ремонт у базових кольорах з яскравими акцентами

Фото: Unsplash

Ремонт у базових кольорах з яскравими акцентами

Фото: Unsplash

Ремонт у базових кольорах з яскравими акцентами

Фото: Unsplash

Такі правила щодо кольорів прослідковуються у різних стилях дизайну, які можуть бути схожими один на одного, а можуть і зовсім різнитися.

Маємо таку основну схему: монохромний інтер'єр з яскравими акцентами. Це прослідковується і в скандинавському, і в японському інтер'єрі. Сам дизайн почав бути більш націленим на людину, тобто, мінімум візуального шуму. Інтер'єри зараз мінімалістичні, чисті, з чистими лініями, з декором, який може бути яскравим, але його мало, – пояснила дизайнерка.

Якщо тренди на меблі й стилі в дизайні задають міжнародні виставки, то тренди на кольори часто задає інститут Pantone, який має однойменну систему підбору кольорів. Вона настільки впливова, що задає моду на кольори і у дизайні інтер'єру, і в графічному дизайні, і у фешн індустрії тощо.

Наприклад, у 2022 році головним кольором був відтінок синього з додаванням фіолетово-червоного півтону Very Peri. Кольором 2023 став малиново-червоний Viva Magenta.

Кольори Pantone 2022 та 2023 | Фото: Pantone
Кольори Pantone 2022 та 2023 | Фото: Pantone

Кольори Pantone 2022 та 2023

Фото: Pantone

Кольори Pantone 2022 та 2023

Фото: Pantone

Проте експертка не радить орієнтуватися на кольори, які Pantone пропонують у вигляді тренду. Питання в тому, що це буде значно дорожче. Якщо говорити про фарби, наприклад, то більше уваги слід приділяти базовим відтінкам, і так можна буде зекономити. Яскраві модні тони – для акцентів.

Модно означає дорого


Рибченко каже, що якщо ми говоримо про дизайн, то звісно мода і тренди б'ють по ціні.

Наприклад, беремо сантехніку. Звичайну білу: або раковини білі, або крани, або змішувачі. Або душеві гарнітури у хромі або чорному. Це все одна ціна. А от тренд задає яскраві відтінки, і звичайно, це буде коштувати дорожче. Або ж м'які меблі в трендових текстурах і відтінках, та ж сама тканина букле, вони будуть коштувати дорожче, ніж звичайні обшивки, – пояснила дизайнерка.

Як і в кольорах, у трендах на меблі також деякі тенденції зберігаються вже кілька років. Власне, вони перекликаються: природність, мінімум шуму і деталей, екологічність.

Рибченко вже розповідала нам раніше, що найбільш популярними у наступному 2023 році будуть смарт-меблі, конструкторні та модульні, а також м'які модульні меблі. Тобто коли диван, наприклад, не суцільний, а складається з модулів, які можна комбінувати між собою в різній конфігурації.

Є ще деякі особливості. Дізнавайтеся, які меблі варто купити у 2023 році. Крім того, ми розповідали, який ремонт вийде зробити на 200 тис. грн і чому не варто чекати й довше збирати гроші. А також чому ремонт за дизайн-проєктом вигідний і хто без нього не обійдеться.

А більше матеріалів про дизайн інтер'єру і ремонт шукайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.