Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Терміново робити ремонт чи дозбирати гроші? Що робити з квартирою, якщо є 200 тис. грн

Інфляція в Україні ледь не сягнула 30% за 2022 рік і, звісно, загальні інфляційні процеси відобразилися й на вартості ремонту

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як і все в Україні, у 2022 році помітно збільшилась вартість ремонту

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Після повномасштабного вторгнення Російської Федерації українська економіка витримала величезний удар. Одним із наслідків стало подорожчання долара, що своєю чергою вплинуло на вартість багатьох товарів, у тому числі й матеріалів для меблів, фарб, шпалер і всього, що використовують у ремонті. Тому тепер зробити бюджетний ремонт набагато дорожче, ніж було до 2022 року.

Редакція Pro Гроші поспілкувалась з експерткою, архітекторкою і дизайнеркою Оксаною Рибченко, і розповідає, на що можна розраховувати в ремонті, маючи 200 тис. грн, а чого зробити за таку суму не вдасться.

Ціни ростуть на очах


Якщо людина планувала ремонт ще до повномасштабної війни та розраховувала на певну суму грошей, то під кінець 2022 року однозначно цієї суми не вистачить.

Експертка розповіла, що тоді за 200 тис. грн можна було зробити все до етапу чистової обробки, тобто дійти до меблів. Але зараз навіть цього не можемо собі дозволити, оскільки вартість матеріалів зросла у два-три рази.

Той самий гіпсокартон, плитка, ламінат, шпаклівка... це все виросло в ціні у 2 і більше рази. Причому на європейському ринку ціна не виросла, просто у нас змінився курс долара, тому ціни так виросли. До того ж набагато складніше доставляння, немає світла, важче виготовлення. Оці всі моменти впливають на ціну, тому зараз 200 тисяч, на жаль, ми не можемо говорити, що ми вкладемось, – пояснила Рибченко.

Коли ж говорити, що на ці гроші вийде зробити, то, можливо, у квартирі в новобудові, де рівні стіни й вже, наприклад, зроблена тепла підлога, можливо вийти до чистової обробки. Без меблів, і, скоріш за все, без покриття підлоги. Бо, наприклад, при купівлі ламінату слід розраховувати мінімум від 550 грн за м кв., здорожчала і плитка, і інші елементи.

За 200 тис. грн можна зробити інженерію, наприклад, роботи з проводкою чи підлогою. Якщо ж навіть порівнювати з меблями, то стандартна середня кухня орієнтовно обійдеться у 100 тис. грн. Але все залежить від розмірів, і якщо ця кухня велика, то 200 тис. грн може піти лише на неї.

Загалом, чим раніше замовляти меблі, тим краще. Через місяць-два ціна може бути на 10% вищою. Дизайнерка розповіла, що бувають випадки, коли люди прораховували вартість кухні, вона коштувала 100 тис. грн. Люди пішли думати й через 2 місяці повернулись, щоб цю кухню замовити. Проте її ціна становила за цей період вже 130 тис. грн.

Наприклад, меблярі, мої колеги, кажуть, що ціни на матеріали ДСП, МДФ ростуть постійно. Рахунок іде не тільки на місяці, а інколи й на дні. За добу ціна на ДСП може вирости на 2-3 гривні. Якщо це в контексті місяця, то звичайно це дуже великий ріст цін, – зауважила експертка.

І це створює проблеми навіть для дизайнерів і самих виробників, бо вони змушені постійно про це нагадувати замовникам і робити проєктну роботу дуже швидко, щоб людина якнайшвидше змогла це все втілити в життя.

Що робити, якщо грошей не вистачає


Рибченко наголосила, що 200 тис. грн це дуже мало для ремонту, навіть якщо це смартквартира з невеликою площею. Але вона радить не зволікати й робити ремонт поступово, а починати вже зараз.

Я б не радила чекати з ремонтом. Краще робити по частинах, поступово. Але робити зараз. Ціни ростуть з кожним тижнем. Якщо ці 200 тисяч уже є, їх треба одразу вкладати, навіть якщо ремонт буде довго робитися, – наголосила експертка.

Але зовсім інші тенденції показують ціни на послуги. Якщо на все навколо вартість зростає, то за працю архітекторів, будівельників, дизайнерів та інших фахівців клієнти не платять більше, а подекуди навіть менше. Рибченко пояснила, що ціна на будівельні й проєктні послуги підвищується в останню чергу. Якщо спочатку дорожчають енергетика, продукти, матеріали, предмети, ті ж меблі, то оплата праці завжди дорожчає в останню чергу.

Проблема в тому, що спеціалісти перестають бути зацікавленими у якісній роботі у такій ситуації. Проте якщо клієнту вже хочеться зекономити, то цього точно не варто робити на спеціалістах. Краще зекономити на матеріалах.

На чому економити можна


Раніше разом з експерткою ми пояснювали, що економити можна на моді й трендах. Зазвичай, якщо обирати базові відтінки, кольори, фактури, які є в більшості виробників, то це буде суттєво зберігати бюджет. Якщо ж гнатися за трендовими речами та матеріалами, то готуйтеся до великих витрат.

Власне звідси й інше правило – зекономити можна на матеріалах. Наприклад, замість складних форм столів, можна обрати базові, круглі чи квадратні. Також дешевшою буде плитка, зроблена під камінь, мармур чи бетон.

Також кожен клієнт, який звернувся до дизайнера, може скористатися дизайнерською знижкою. Дізнавайтеся у нашому матеріалі, що це таке, а також на чому в ремонті економити категорично заборонено.

Крім того, ми розповідали, чому ремонт за дизайн-проєктом вигідний, хто без нього не обійдеться і що категорично не можна робити при переплануванні квартири.

А більше про дизайн інтер'єру і ремонт читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.