Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чому ремонт за дизайн-проєктом вигідний і хто без нього не обійдеться – інтерв'ю

Звернутись до дизайнера при ремонті – це не просто забаганка, у деяких випадках це велика необхідність

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Якщо на початку в ремонті припуститись помилок, заплатити доведеться вдвічі більше

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ремонт може бути масштабним або невеликим, але, яким би він не був, ремонт завжди вимагає грошей, часу і сил. Значну частину цих процесів на себе може забрати дизайнер. Але це не єдина причина, чому до нього варто звертатися. Одна із дуже важливих послуг для ремонту – це розробка дизайн-проєкту.

Сайт Pro Гроші разом з експерткою, архітекторкою і дизайнеркою Оксаною Рибченко розповідає, що таке дизайн-проєкт, чому у деяких випадках власникам житла без нього не обійтись і скільки коштує така послуга.

Дорожня карта ремонту


По суті, дизайн-проєкт – це набір креслень і візуалізацій. Дизайнер розробляє пакет документів, інструкцію для ремонту, на основі яких далі приймаються рішення щодо всіх робіт, вибору матеріалів, вартості тощо.

Я це називаю дорожньою картою вашого ремонту. Тобто, людина отримує на руки план, що їй потрібно зробити, купити, і яке воно має бути в кінцевому варіанті. І тут дуже важливо, що потрібно звертати увагу на набір креслень. Це має бути детальний набір креслень, який виконаний дизайнером і роздрукований, – пояснила Рибченко.

Власне є стандартний набір того, що має бути в складі проєкту. Це плани демонтажу, монтажу, розставляння меблів, плани з електрики, освітлення, виводи сантехніки, план підлоги та стелі. Це базові речі, і дуже важливо, щоб клієнт мав усі технічні креслення.

До цього всього додаються ще розгортки стін. Це такі рисунки, де кожна стіна розкреслена окремо, і на ній видно всі електровиводи, оздоблення, і, можливо, навіть декор.

На основі цих креслень дизайнери додають візуалізацію або роблять колаж. Це коли, умовно кажучи, з інтернету набирають набір картинок і складають в колаж, щоб людина розуміла стильове направлення ремонту. Але найкраща візуалізація, коли дизайнер повністю розробляє ваш ремонт, і ви бачите кінцевий результат, – зауважила фахівчиня.

Проте попри всі ці переваги багато людей відмовляються від таких послуг. І часто аргументують це тим, що все розпланувати можна самостійно і краще ніхто не зробить. Чи дійсно це так?

Хто може обійтись без дизайн-проєкту


Рибченко каже, що іноді дизайнер дійсно не потрібен. Але це стосується випадків, коли ви не робите перепланування, у вас немає демонтажу та монтажу, коли ви точно знаєте, які меблі будуть і де вони стоятимуть. Також у тому випадку, коли є хороша бригада будівельників.

Якщо є точне бачення, що ви хочете, у вас немає кардинальних змін по плануванню, при цьому є хороша бригада з виконробом, іноді навіть можна відмовитись від дизайнера. Бо електрику, сантехніку можна показати і прямо на місці. Просто тут потрібно врахувати такий момент, що коли є перепланування, то бажано все-таки звертатись до дизайнера. Адже можна наткнутися на дуже багато незручностей в подальшому, – наголосила експертка.

Вона додала, що інколи однокімнатні квартири, чи маленькі смартквартири потребують дизайнера ще більше, ніж квартири середнього розміру. Бо потрібно розпланувати зберігання речей і так далі, а це дуже складний процес, який бере на себе фахівець і продумує все від А до Я.

Як обрати хорошого спеціаліста і скільки коштує дизайн-проєкт


На ринку є фахівці, через яких клієнти лише витратять марно гроші. І тут важливі такі моменти:

  • співпраця з дизайнером – це на 1-2 чи 3 місяці, а іноді й на рік, і потрібна постійна комунікація, тому людині треба довіряти й бути впевненим, що з нею немає недомовок;
  • щоб впевнитися у людині, слід обов'язково спитати її про досвід, скільки успішних проєктів, попросити приклади робіт, спитати, з ким вона співпрацює тощо;
  • також вибрати гарного спеціаліста допоможе вартість його послуг.

Власне якщо рахувати від загальної вартості всього ремонту, то з цієї суми клієнт віддасть дизайнеру до 5%. Зараз, за словами Рибченко, мінімальна ціна за послуги дизайнера – від 15 доларів за м кв. Якщо людина бачить рекламу, де пропонують зробити дизайн-проєкт і інші роботи за 5-10 доларів за м кв., то це може свідчити про кілька речей: або проєктам не приділяють достатньо уваги, або в дизайнера їх дуже багато, або вони в нього низької якості. Експертка каже, що якісний спеціаліст не буде ставити таку ціну, адже дизайн-проєкт потребує багато уваги, тому дивитись на нижчу ціну вона не радить.

Усі трати невиправдані, коли дизайн-проєкт потім іде в стіл, і по ньому нічого не роблять. Є категорія людей, яка замовляє дизайн-проєкт, він дуже довго розробляється, бо людина не знає, чого хоче. І в кінцевому варіанті людина забирає цей проєкт, але робить ремонт все одно по-своєму, – розповіла Рибченко.

Дизайн-проєкт допоможе тим, хто робить ремонт, зекономити свій час і сили на планування, вибір матеріалів, контроль усіх процесів. Крім того, якщо потрібні якісь серйозні зміни у квартирі чи будинку, незнання певних нюансів призведе до помилок і додаткових витрат. Фахівці їх усі враховують, прописують і з цими нюансами показують очікуваний результат.

Зокрема, при переплануванні є певна межа, перехід якої означає нові проблеми. Якщо людина втручається в опорні конструкції, тоді це вже називається реконструкцією, що не можна робити просто так. На це потрібні дозволи. Є й інші особливості, про які ми розповіли у матеріалі про те, що потрібно і що категорично не можна робити при переплануванні квартири. Читайте також розповідь урбаніста про 3 рішення для Києва, які можна запровадити вже зараз й забезпечити містян світлом і теплом цієї зими.

А більше про дизайн інтер'єру і ремонти читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.