Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Буде ще дорожче: на чому категорично не можна економити в ремонті

Ремонт завжди вимагає великих грошових витрат і люди намагаються зекономити на певних речах, що в деяких випадках може обернутися проти них

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Часто у намаганні зекономити люди лише збільшують собі витрати

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Будівельні матеріали і пов'язані з будівництвом та ремонтом послуги постійно дорожчають. Залежно від якості товари можуть коштувати величезні суми грошей, але не у всіх людей є можливість все оплатити. Тому вони починають економити на ремонті. Однак якщо деяка економія допускається, то є речі, на яких це робити категорично заборонено.

Редакція Pro Гроші і архітекторка та дизайнерка Оксана Рибченко розповідає, на чому в ремонті не можна економити грошей зовсім, щоб потім не переплачувати, а на чому навпаки можна зберегти велику частину бюджету.

Дуже дорога економія


Перша категорична заборона стосується будівельних матеріалів. Але не всіх, а саме тих, які стосуються проводки, електрики, сантехніки, опалення. Це всі ті комунікації, яких ми зазвичай не бачимо, бо вони сховані в стінах. Але від них залежить дуже багато в будинку. У цьому випадку низька якість матеріалу означає швидку поломку, що веде за собою нові ремонтні роботи.

Крім того, у ремонті не варто економити на спеціалістах. Ідеальна ситуація, якщо ваші будівельники працюють так: є головний виконроб, і є його команда, робітники. І у випадку, якщо щось іде не так, відповідальність на себе візьмуть ці люди.

Якщо іде мова про те, що плитка неправильно покладена, чи є якісь казуси на будівництві, а вони майже завжди є, у вас буде з кого спитати. А коли люди економлять, це відбувається так: вони шукають окрему людину, яка зробить демонтаж, окрему, яка зробить монтаж нових стін, окремо для електрики. І потім, коли щось іде не так і є питання, клієнт не може знайти крайнього, бо будівельники будуть скидати відповідальність на своїх попередників. Тому це дуже великий ризик по перероблюванню: усі перероблювання по ремонту саме через це, – пояснила Рибченко.

Але вона додала, що допускається економія на цих фахівцях лише тоді, коли клієнт сам розуміється на будівництві і ремонті, і якщо у нього є вільний час контролювати цих будівельників. Ну або ж робити цей ремонт самому, якщо є час, знання і сили.

Тому економити на будівельниках можна в тому випадку, коли ви постійно на місці, розумієте, що вони роблять, самі купуєте матеріали, їх вибираєте, слідкуєте, щоб вони були якісні. Особливо, якщо матеріали дорогі, довіряти їх будівельникам, на яких ви зекономили, я б не радила. Іноді навіть краще зекономити на матеріалах, але не економити на людях, – пояснила експертка.

Є ще один нюанс щодо інших спеціалістів – дизайнерів та архітекторів. Навіть перед купівлею квартири слід замовити у цих фахівців консультацію. Адже вони одразу побачать проблеми у ремонті житла.

Справа в тому, що, за словами Рибченко, майже у всіх нових ЖК в столиці квартири потребують перепланування. Бо забудовники на початку зацікавлені просто в метрах, які потрібно продати. Тому спочатку люди витрачають гроші на квартири, а потім на перепланування. А це переплата і на дизайнера, і на матеріали, бо треба щось зносити, щось нове будувати і ще й оформляти нові документи.

Але перед тим, як вибирати дизайнера, потрібно кожній людині, в якої постало питання під назвою ремонт, виділити для себе основні задачі, які вона хоче вирішити. Чи потрібна розводка електрики й сантехніки, чи треба вирішити якісь задачі по плануванню. І тоді буде навіть простіше обрати правильного дизайнера, – зауважила фахівчиня.

Якщо ж у людини стоїть питання саме зекономити, а не зробити якісний ремонт, то потрібно одразу це проговорити з дизайнером. Тоді він одразу обиратиме дешевші матеріали, такі кольори і фактури.

На чому зекономити можна


Економити однозначно варто на моді і трендах. А також на матеріалах, які легко замінити. Наприклад, не варто обирати складних відтінків стін, чи складних фактур плитки, які коштують дорого. Можна обирати максимально прості форми, базові відтінки, зокрема, сірий, бежевий, білий. Дешевшою буде плитка, зроблена під камінь, мармур чи бетон.

Ринок дуже великий, ці фактури й кольори є в кожного бренду, тому можна купити дешевше і якісніше. І ще звертатись до українського виробника і локальних виробництв. У нас дуже багато маленьких бізнесів, які роблять класні речі: меблі, двері, предмети декору, кухні. У них ціна нижча, але якість нормальна, тому не треба гнатися за Іспанією, Італією і так далі, – пояснила Рибченко.

Вона додала, що є ще один спосіб, і дизайнери завжди ідуть назустріч цьому. Слід скористатися послугою комплектації і авторського нагляду. Суть у тому, що стандартно в кожного дизайнера є знижки. Наприклад, на плитку, паркет чи вінілову підлогу. Зазвичай для клієнта це дуже великі суми, і навіть знижка дизайнера у 15-20% – це велика економія.

Про це не треба боятися просити в дизайнерів, і вони готові віддавати свої знижки клієнтам. Крім того, вони ще й допоможуть і вибрати, і купити всі необхідні товари.

Якщо ж підсумувати, скільки доведеться витратити, то приблизно до повномасштабної війни середня вартість ремонту була такою: бюджетний ремонт коштує 300-400 доларів за м кв. (від голих стін до меблів), середній ремонт – це 400-600 доларів за м кв. І 700 доларів і вище – це вищий клас.

Раніше ми розповідали, що категорично не можна робити при переплануванні квартири. Читайте також розповідь урбаніста про 3 рішення для Києва, які можна запровадити вже зараз й забезпечити містян світлом і теплом цієї зими.

А більше про дизайн інтер'єру і ремонти читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.