Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кімната, як з Pinterest: які меблі варто купити у 2023 році

Завжди хочеться зробити ремонт, який буде модним і сучасним, але при цьому не витратити тисячі на тренди, які забудуть за кілька років

Фото: Unsplah. Колаж: Pro Гроші

Деякі тренди виправдовують себе і залишаються з нами надовго

Фото: Unsplah. Колаж: Pro Гроші

Кожна людина, яка робить ремонт, прагне заплатити за той ремонт, який буде якісним, сучасним і який не доведеться переробляти за кілька років. Не в останню чергу при виборі матеріалів звертають увагу і на тренди. Але як не промахнутися й обрати те, що буде модним і за 3, і за 5 років і при цьому не набридне і буде якісним?

Редакція Pro Гроші вирішила розібратися в цьому питанні й разом з експерткою, архітекторкою і дизайнеркою Оксаною Рибченко розповідає, які меблі будуть в тренді у 2023 році.

Тенденції розвиваються і продовжуються


Загалом усі тенденції, які є зараз, були закладені кілька років тому. А саме у 2020-2021 роках, коли в розпалі була пандемія COVID-19 і в людей з'явилися нові вимоги щодо житла.

У нас був карантин, у нас багато інформації і стрімке життя, і це почало відображатися у дизайні. Наприклад, з'явилось багато смарт-меблів, меблів-конструкторів, домашніх робочих місць. Дизайнери почали шукати вихід із ситуації і почали вигадувати щось, що можна використати, коли люди багато знаходяться вдома. Зараз уже карантин відходить, але все одно ці тенденції залишились, – пояснила Рибченко.

Архітекторка пояснила, що усі тенденції задають міжнародні, зокрема європейські виставки. Як, наприклад, виставка дизайну Salone del Mobile в Мілані. Тренди в дизайні інтер'єру на 1-2 роки наперед ідуть звідти, їх підхоплюють меблярі й дизайнери та пускають в маси. В останні роки з'явилась позитивна тенденція, що тренди орієнтуються не стільки на моду, скільки на філософію і спосіб життя людей.

Так, найбільш популярними зараз є скандинавські та японські мотиви, а також стиль джапанді. Власне останній – це один з нових стилів, який в собі поєднує мінімалізм, екологічність, у якомусь сенсі аскетизм.

Тренди в дизайні інтер'єру | Фото: Unsplash
Тренди в дизайні інтер'єру | Фото: Unsplash
Тренди в дизайні інтер'єру | Фото: Unsplash

Тренди в дизайні інтер'єру

Фото: Unsplash

Тренди в дизайні інтер'єру

Фото: Unsplash

Тренди в дизайні інтер'єру

Фото: Unsplash

Саме ці стилі будуть трендовими й у найближчі роки. Опираючись на них, розробляють і меблі та інше оздоблення.

Які меблі будуть в тренді у 2023 році


Отже, Рибченко розповіла, що найбільш популярними будуть смарт-меблі, конструкторні та модульні, а також м'які модульні меблі. Це означає, що диван, наприклад, не суцільний, а складається з модулів, які можна комбінувати між собою в різній конфігурації.

Також є тренд, коли великі корпусні меблі інтегруються в дизайн і стіни. Тобто, коли роблять так, що ми їх не бачимо.

Вони не стають окремим об'ємом: наприклад, кухні ховаються в нішах. А у декорі фасаду обираються відтінки подібні до стін, щоб зливалося. Шафи-купе теж ховаються в стіни або перетворюються на окремі кімнати-гардероби. Тому все, що велике і об'ємне, воно візуально буде ховатися в стіни. А такі меблі, як столи, стільчики, дивани, вони, навпаки, стають більш відокремленими і яскравими, – пояснила дизайнерка.

Вбудована шафа
Вбудована шафа
Фото: Pexels

Також у тренді екологічність, тому меблі з переробленого пластику, металу також будуть популярними. Це стосується і предметів декору. Крім того, багато хто реставрує старе, в основному з 1960-1970 років, оскільки в моді зараз є і далі буде вінтаж. Ще одна популярна тенденція – меблі й декор своїми руками.

Крім того, у наступному році варто звернути увагу на скло і метал, а також прозорий пластик. Як зауважила експертка, в основному такий матеріал буде використовуватись в меблях кухонь. Це пов'язано з бажанням зменшити візуальний шум і додати більше повітря у приміщенні. Водночас завжди в моді буде дерево. Особливо, зараз актуальне те, в якого видні всі його текстури й прожилки.

Однозначний тренд також плавні обтікаючі форми у меблях — округлі, круглі, овальні столи, столи неправильної форми, крісла овальної й круглої форми. Рибченко зауважила, що виставки й дизайнери міжнародного рівня кажуть нам, що це зберігатиметься у 2023-2024 роках.

Якщо говорити про м'які меблі із тканини, то найпопулярнішою буде букле. Ця тканина є і залишатиметься хітом як у дизайні одягу, так і в інтер’єрі.

Тканина букле
Тканина букле
Фото: Pexels

Рибченко додала, що, крім всіх зазначених трендів, в Україні зараз набирає обертів мода на дерев'яні жалюзі та на відкриті конструкції. Тобто, коли ми не ховаємо балки перекриття, а залишаємо їх відкритими.

Деякі тренди відходять. В основному довготривалі тренди це ті, які зберігаються 3-5 років і які функціональні, виправдовують себе, ними люди користуються. Є швидкоплинні: наприклад, був тренд на дерев'яні рейки. Він швидко відходить, бо ринок перенаситився, цих рейок стало надто багато. Вони спочатку змінювали свій вигляд, пропорції, але скоріш за все вони взагалі відійдуть і будуть з'являтись дуже рідко в інтер'єрах, – розповіла експертка.

Якщо ж підсумувати більш глобально, то крім зручності й екологічності надалі буде розвиватись технологічність і система розумного будинку. І також у тренді далі буде дизайн світла, тобто, коли в приміщенні є різні сценарії освітлення, різні підсвітки. Нині це переростає навіть в окрему нішу для дизайнерів.

Як трендовість б'є по ціні та на чому можна зекономити


Звичайно, мода впливає на вартість. Прості форми й кольори, які є базовими і які виготовляють більшість компаній, будуть дешевшими. Специфічні кольори й химерні форми будуть бити по гаманцю.

Можна слідувати трендам і ховати кухні в нішах, давати якісь фасади, які зливатимуться зі стіною, або металеві фасади. Так, вони будуть дорожчі, ніж звична для нас кухня. За рахунок розвідних систем це все буде бити по бюджету. Але я б радила звертатись до меблярів і дизайнерів, і можна цими трендами користуватись, але спеціаліст підкаже, на чому іншому можна зекономити, – розповіла Рибченко.

Раніше ми вже розповідали, що, окрім порад дизайнерів, можна користуватись ще і їхньою знижкою. Що це таке, а також на що ні в якому разі не можна скупитися, дізнавайтеся у нашому матеріалі про те, на чому категорично не можна економити в ремонті.

Крім того, ми писали, який ремонт вийде зробити на 200 тис. грн і чому не варто чекати й довше збирати гроші, а також чому ремонт за дизайн-проєктом вигідний, хто без нього не обійдеться.

А більше про дизайн інтер'єру і ремонт читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.