Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У всьому винен долар? Що впливає на ціни та наші витрати під час війни

Розповідаємо, що зараз впливає на ціни й курс долара в Україні та що насправді позначається на інфляції під час війни

Фото: Pexels, Facebook/Міноборони України. Колаж: Pro Гроші

На підвищення цін впливає багато чинників, зокрема і курс валют

Фото: Pexels, Facebook/Міноборони України. Колаж: Pro Гроші

З вересня до кінця жовтня ціни в Україні на товари та послуги зросли на 2,5%. Національний банк очікує, що до кінця 2022 року інфляція сягне 30%, і пояснює це багатьма чинниками. Проте ми всі звикли чути від продавців, що подорожчання сталося через курс долара. Нібито він зріс, а отже й платити за все тепер треба більше.

Ми вирішили розібратися і разом з експерткою розповідаємо, що під час повномасштабної війни в Україні найбільше впливає на ціни, яку роль грає в цьому долар і що очікувати від найближчого майбутнього.

Що таке інфляція і як її рахують


Інфляція – це такий показник, завдяки якому ми розуміємо, як здорожчав основний набір товарів і послуг в країні за певний період. Зокрема, існує Індекс споживчих цін, де обраховується зміна цін та тарифів на товари й послуги, якими населення користується найбільше. Є конкретний перелік, вартість чого саме треба рахувати. Він час від часу оновлюється, і всім процесом займається Державна служба статистики.

У список таких товарів і послуг потрапили понад 350 найменувань, зокрема це продукти, одяг та взуття, плата за житло, предмети домашнього вжитку, побутова техніка, послуги зі сфери охорони здоров'я, транспортні, туристичні, фінансові послуги, витрати на освіту, паливо та мастила тощо.

Якщо з початку року у жовтні, за даними Держстату, інфляція на споживчому ринку прискорилась до 24,8%, це означає, що на основні товари та послуги з визначеного переліку ціни за 10 місяців зросли на 24,8%.

Для кожної категорії товарів чи послуг є свої причини подорожчання, але існують загальні процеси, які впливають на все глобально.

Що підвищує ціни й до чого тут долар


Уміда Самоєнко, засновниця онлайн-школи з інвестицій FinUp, експертка з інвестицій та фінансової грамотності розповіла нам, що курс долара впливає на споживчі ціни, однак не він єдиний. Переважно на ціни впливають війна та всі її наслідки, підвищені світові ціни та глобальна гіперінфляція в усіх країнах світу.

Зокрема, в Нацбанку пояснюють, що основні драйвери інфляції під час війни такі:

  • порушення ланцюгів постачання;
  • руйнування виробництв, і внаслідок цього — скорочення пропозиції товарів та послуг;
  • збільшення витрат бізнесу.

Улітку НБУ скоригував офіційний курс долара до гривні, що мало певний вплив на наші витрати. Основне, на що може вплинути вищий курс долара – це пальне та всі товари, що імпортуються з-за кордону. Власне дорожчими стали електроніка, автомобілі, ліки, одяг та взуття, продукти тощо. Коли на ринку зросли ціни на ці товари, до них прирівнялися українські виробники, оскільки їм треба повернути витрати на пальне, яке подорожчало, певні елементи у виробництві, які теж імпортуються і так далі.

У інфляційному звіті за жовтень регулятор пояснив, що енергетична криза також ударила по цінах. Збільшення витрат на забезпечення виробництв електроенергією, опаленням тощо однозначно покриватиметься збільшенням кінцевої вартості для споживача. Тому цей аспект залишатиметься вагомим чинником для прискорення інфляції.

Отже, дійсно, так чи інакше курс валют впливає на ціни, і переважно це відбувається не прямо, а через ланцюг подій в усій системі. Хоча це не єдиний чинник, який змушує підіймати ціни. Та чого очікувати далі?

Як ростиме інфляція і що її стримуватиме


Економічні показники в країні вже значно погіршились. Уміда Самоєнко зазначила, що девальвація гривні, враховуючи офіційний курс НБУ, становить 30%, по міжбанківському курсу – близько 33,5%, а по курсу в обмінниках – близько 50%. У держбюджеті офіційний курс долара закладений на рівні 42,2 грн/дол. Мінекономіки прогнозує, що інфляція в наступному році, як і в цьому, може сягнути 30%. Тобто, національна валюта слабнутиме, ціни ростимуть, при цьому навряд зростатимуть зарплати.

Все це означає, що платоспроможність людей падатиме, а інфляція тільки ростиме. Однак Самоєнко наголошує, що прогнози є лише прогнозами, і вони можуть не справдитись. І якщо говорити про курс долара, то основне, що на нього впливає, це:

  • дефіцит бюджету, який збільшився через витрати на війну з Росією. Навіть попри велику фінансову допомогу від західних країн, його все одно не вистачає;
  • курс національної валюти дуже залежить від експорту, у більшості навіть від зернової угоди, яку намагалася зірвати РФ. Основний експорт відбувався морем, який нині заблокований ворогом, а тому зі зменшенням експорту в країну потрапляє менше валюти, знижується пропозиція на продаж долара, а курс починає зростати.

Та попри все НБУ стримує офіційний курс долара на рівні 36,6 грн/дол., хоча й ціна за це немала.

Щоб утримувати курс, НБУ витрачає чималий обсяг своїх міжнародних валютних резервів, регулярно постачаючи валюту на ринок. Обмеження НБУ для населення на купівлю валюти і постійне постачання валюти з резервів і є основною причиною, чому курс досі не 50 гривень. Але валютні резерви не нескінченні, – пояснила експертка.

Якщо наприкінці 2021 року міжнародні резерви НБУ складали 31 млрд доларів, то за рік вже витрачено 15 млрд доларів, тобто майже половина. Але, враховуючи фінансову допомогу інших країн, загалом резерви зменшились на 5,5 млрд доларів.

Самоєнко зауважила, що витрат НБУ більше, ніж доходів, але якщо до кінця 2023 року міжнародні резерви не впадуть нижче критичного рівня (а це приблизно 20 млрд доларів), то девальвація гривні буде помірною.

Власне фінансова допомога країн стримує зростання курсу. Але вплив матимуть іще й геополітична ситуація і шкода, яку росіяни завдають Україні та її економіці.

У самому НБУ в останньому звіті зазначили, що інфляція сповільнюватиметься у 2023 році, коли вщухатиме світова інфляція, налагодиться логістика і, загалом, якщо безпекові ризики поступово зникатимуть. Проте війна непередбачувана, а тим паче росіяни, які терористичними актами намагаються зруйнувати нашу країну. Попри все, наслідки можна пом'якшити, якщо готуватися.

Зеленський закликав готуватись до нової атаки


Раніше ми вже писали, що президент України Володимир Зеленський попередив українців про майбутні масовані ракетні атаки на нашу державу. У вечірньому зверненні 27 листопада він зазначив, що попередній тиждень був складним, однак наступний, останній тиждень листопада, може бути не легшим.

"Наші Сили оборони готуються. Уся наша держава готується. Усі сценарії опрацьовуємо, у тому числі з нашими партнерами", – зазначив президент.

Тому він закликав не ігнорувати сигнали повітряної тривоги та підготуватися. Зокрема, подбати про продукти, воду та інші речі, які допоможуть пережити черговий блекаут.

Крім того, читайте наш матеріал про те, що буде з курсом долара в грудні. Також дізнавайтеся прогноз експерта на кінець 2022 року щодо цін на пальне.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.