Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Покупка квартири у старому будинку: на що звернути увагу при огляді житла

Економія на покупці квартири у старому фонді може призвести до потенційної переплати через приховані проблеми

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Покупка квартири у старому фонді потребує попередньої ревізії приміщення

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Обираючи квартиру, покупці вирішують, де краще придбати житло – у старому фонді чи новобудовах. Люди з обмеженим бюджетом частіше зупиняють вибір на старих будинках. Але бажання економити може призвести до витрат на вирішення прихованих проблем.

На жаль, часто у використовуваних раніше квартирах існують непередбачувані мінуси, які супроводжуються додатковими фінансовими тратами. Рекомендується перед покупкою запросити фахівців з відповідною компетенцією, які оглянуть зовнішнє та внутрішнє середовище на ознаки неблагополуччя.

Сайт Pro Гроші розповідає, на що бажано звернути увагу покупцеві перед оформленням угоди, щоб у майбутньому не переплатити за ремонт.

Перевірка зовнішніх стін, фасаду та документації

Спершу попросіть у ріелтора або попередніх власників проектну документацію на квартиру. Варто переконатися, що приміщення не перебудовували і воно відповідає плану на паперах.

Знайдіть людей, які входять у квартирне товариство. Члени спілки знають чимало цікавого, наприклад, про неприємних сусідів, шум у під'їзді, проблеми з обслуговуванням будинку тощо. Також співмешканці розкажуть більше про комунальні витрати, які в середньому платять щомісяця.

Огляньте фасад будівлі. Тривожним знаком будуть пошкодження від води, що свідчить про протікання труб. Відвідайте підвал і горище: в цих приміщеннях не повинно бути запаху вогкості чи слідів від вологи. Якщо на горищі присутня пліснява, значить відсутня або встановлена неправильно захисна плівка.

Навряд чи ви захочете жити у будинку, де можливі протікання стелі. Важливо ще дізнатися, якою мірою утеплений дах.

Огляд внутрішнього приміщення

Найголовніше – знайти ознаки небезпек безпосередньо всередині квартири. З ними потрібно боротися в першу чергу, оскільки деякі проблеми здатні зашкодити життю та здоров'ю мешканців. Наприклад, пошкоджена електропроводка, але її повинен перевіряти компетентний фахівець.

Покупець може подивитися на стіни, перевірити вентиляцію, оглянути труби тощо. Це такі місця, де неблагополучний стан видно неозброєним оком. Зверніть увагу на оздоблення стелі і стін. Фактори, як от облізла фарба, пошкодження від води, пліснява вказують на особливості ремонту, які новому власнику доведеться переробляти.

При ревізії підлоги важливо знайти здуття чи провали, аби не пропустити місця з некоректним влаштуванням основи. Якщо стіни оброблені плиткою, перевірте, чи добре матеріал прилягає до поверхні. Для цього простукайте по периметру: порожній звук "з брязкотом" вкаже на погане кріплення.

Зайдіть у ванну кімнату та огляньте вентиляцію. Щоб перевірити, наскільки добре працює тяга, піднесіть листок паперу до решітки. За можливості здійсніть ревізію труб, які доступні для огляду. На них не повинно бути протікання та іржі.

Нюанси покупки квартири на цокольному поверсі або горищі

Житло в таких частинах будинку часто має проблеми з вологістю, пліснявою та протіканнями. Температурний режим також важко тримати на комфортному рівні. Без якісного утеплення влітку кімнати перетворюються на сауну, а взимку від холоду не врятує й централізоване опалення.

Ще одна проблема цокольних квартир – підвищена вогкість. Без хорошого провітрювання фасаду конструкція буде не захищена від високої концентрації вологості. Це призведе до утворення пліснявих корок, здуття підлоги та потемніння фарби.

Раніше сайт Pro Гроші писав, навіщо в хрущовках загадкове вікно між ванною та кухнею. Також ми повідомляли, що відбувається на первинному ринку житла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.