Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відповідь "зірве дах" – навіщо в хрущовках загадкове вікно між ванною та кухнею

Існує кілька правдоподібних і не дуже версій, навіщо забудовники вмонтовували вікно у душову

Колаж: Pro Гроші

Наявність вікна між кухнею та ванною у хрущовках важко пояснити

Колаж: Pro Гроші

Мешканці хрущовок знають про невелике прямокутне вікно, вмонтоване у стіну між кухнею та ванною. У старих п'ятиповерхівках цей елемент інтер’єру зустрічається майже завжди, якщо тільки його не прибрали під час ремонту. Проте незрозуміло, яка функція покладена на віконний отвір.

Деталі повідомляє ТСН.

Захист від травм і вибухів

Справжнє призначення вікна не знає ніхто. Проте існують версії, правдоподібні та не дуже, які певною мірою пояснюють доцільність віконця розміром 50х70 або 60х40 см, що поєднує кухню та душову. Найбільш логічним здається думка про економію електроенергії. Так, можна було не вмикати світло (не запалювати свічку або гасову лампу) під час кожного відвідування ванної, освітлюючи ввімкненою електрикою з боку кухні.

Ще одна гіпотеза – візуальне розширення простору. Адже хрущовки не можуть похвалитися великою площею, і в умовах мінімального метражу кухонь та санвузлів віконце дещо покращувало ситуацію.

З іншого боку – скло допомагало легше потрапити всередину душової, якщо людина отримала травму через слизьку підлогу або втратила свідомість. Двері зазвичай замкнені зсередини, що не полегшує процедуру зламу в умовах тісного передпокою. Розбити вікно набагато швидше!

Ще одна можлива причина, пов’язана з травмами та покаліченням – захист від вибухової хвилі. Вікно мало перейняти на себе удар, залишивши цілою стіну. Не забуваймо, що хрущовки зазвичай оснащені газовими казанами чи газовими колонками, які не є дуже безпечними в експлуатації.

Боротьба з хворобами та бактеріями

Невеличке замкнене приміщення, де постійно волого – оптимальне середовище для розмноження палички Коха та інших небезпечних бактерій. Це збільшувало ймовірність захворюваності туберкульозом, чого дуже боялися (та й досі бояться) мешканці хрущовок. Наявність вікна відкривало простір для ультрафіолету, який проникав з сонячним світлом і мав захистити від хвороби. Звісно, це дуже сумнівна перспектива, адже прямі промені рідко б’ють безпосередньо у це скло.

Нарешті, остання версія – провітрювання ванної. Як уже зазначалося, всередині завжди мокро та волого, тож для профілактики виникнення цвілі доводилося постійно тримати двері відкритими, щоб пар вивітрювався і не затримувався. Внутрішнє вікно дозволяло здійснювати процедуру без необхідності відкривання дверей, адже це заважало вільно проходити через вузенький коридор.

Взагалі, сучасні жителі п'ятиповерхівок не завжди готові миритися з наявністю віконця, тож під час ремонту прибирають його. Але це не так просто зробити, оскільки потрібно отримати дозвіл БТІ (Бюро технічної інвентаризації). А в будинках із газовими колонками взагалі не дозволяють демонтаж через порушення правил безпеки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що відбувається на первинному ринку житла. Також ми повідомляли, що відбувається з орендою в ТЦ Києва.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.