Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пережити блекаут за містом: за скільки можна винайняти автономний будинок

Через обстріли енергетичної інфраструктури жителі новобудов почали активно шукати для оренди будинки за містом

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Попит на оренду будинків зріс вдвічі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З початку жовтня Росія почала енергетичний терор проти України. Власники квартир у новобудовах, де без світла зникає вода та опалення, зазначили чи не найбільших незручностей. Тому багато жителів висоток почали шукати заміські будинки. Попит на оренду будинків за жовтень-грудень зріс вдвічі порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це розповів Президент Асоціації спеціалістів з нерухомості Юрій Піта для НВ Бізнес.

Що шукають українці

"Ситуація погіршується, і тривалий блекаут, коли електрика може зникнути, наприклад, на тиждень, виглядає дедалі ймовірнішим. Альтернативою є оренда будинку. Найзатребуваніші варіанти — об'єкти площею 180−300 м2, не далі ніж за 30 кілометрів від Києва", – каже керуючий партнер консалтингової компанії SV Development Сергій Степенко.

Для орендарів важливо, щоб будинок був автономним: зі своїм генератором, свердловиною, септиком, газом, твердопаливним котлом і, бажано, з каміном.

Але таких варіантів до війни було дуже мало, а зараз практично не залишилося.

Що і за скільки можна знайти в передмісті

За останні кілька місяців оренда житла подорожчала в середньому на 10−15%.

За даними ЛУН, найдешевші будинки у передмісті можна винайняти за 3−4 тис. гривень на місяць. Але будьте готові до того, що це буде хата в селі з криницею, грубкою та всіма зручностями на вулиці.

За 10 тис. гривень на місяць можна знайти більш сучасні об'єкти у передмісті та навіть таунхауси до 100 м2. Але вони зазвичай без генератора. За 20 тис. грн на місяць пропонують сучасний будинок з усіма зручностями.

Ціни на оренду повністю автономного будинку площею 200 м2, де можна комфортно жити й працювати навіть за повного блекауту, стартують із $1 тис. на місяць. Власники таких будинків готові підписувати договори оренди щонайменше на пів року. Орендувати будинок на місяць-два, щоб перечекати в ньому найскладніший період, зараз нереально.

Як пережити блекаут у квартирі з дітьми

Дорослим людям дещо краще дається пережити екстремальні ситуації, ніж дітям. Тому у таких ситуаціях дуже важливо подбати про малечу.

У таких ситуаціях важливо не панікувати самим та поводитися спокійно, адже діти переймають вашу поведінку на себе.

Розмовляйте з дитиною, як із дорослою людиною. Пояснюйте їй те, що наразі відбувається, що будуть певні обмеження. Також треба відвертати увагу дитини. Придбайте якісь ігри, аби вонa могла зайняти себе чимось, поки немає світла, – розповідає експерт з безпеки, керівник Avtonom.Club Ігор Молодан.

Доросла людина краще витримує вихід з комфорту, але якщо є якісь критичні умови, то дитині краще спати разом з батьками. У таких ситуаціях це і зручніше, і тепліше, говорить експерт.

Молодан радить почати підготовку до блекауту з утеплення приміщення.

Я ось, наприклад, взяв ліжко з каркасом, на ньому можна навішувати балдахін, щоб там було тепліше, і коли дитина спить, то повітря не буде виходити. Також можна використовувати спальні мішки. У коконі спати все-таки тепліше, ніж просто вкриватися, – розповідає експерт.

Не варто забувати про світильники під час блекауту. Адже, коли вимикається світло, то діти лякаються. Але важливо, щоб у вас були саме світильники, а не свічки та сірники.

Батьки можуть час від часу відлучатися, а залишати дитину на одинці з вогнем – небезпечно.

Ну і не треба забувати про теплі речі, якими необхідно запастися, та про вітаміни — адже це досить важливо в такі моменти, щоб імунна система дитини була сильною і витримала всі випробування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, за скільки можна орендувати квартиру в різних регіонах країни наприкінці року. Також ми розповідали, які квартири орендують українці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.