Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Особливості "сталінок", "хрущовок" та "брежнєвок" — скільки вони коштують сьогодні

За зведеними оцінками, за період будівництва "хрущовок" звели від 300 до 330 млн кв.м подібних житлових проєктів

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Вся вартість нерухомості формується індивідуально

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжує працювати ринок нерухомості. Навіть зараз, під час війни, можна помітити зведення нових ЖК та будинків. Однак в той же час чимало українців ще живуть в "сталінках" та "хрущовках". Та і коштують вони недешево, як для старої забудови. Саме тому ми вирішили дізнатися, яке планування має дана нерухомість та скільки коштує квадратний метр на ринку.

Про це в коментарі сайту Pro Гроші розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Коли ми говоримо про аналіз старої забудови, перше, що має бути у фокусі уваги покупця – термін експлуатації.

В Україні понад 30 тисяч будинків протермінували терміни експлуатації. Це дані, зібрані до війни. З них понад 17 тисяч будинків збудовані у період 1919 до 1953 року. Серед них, звичайно, переважають так звані сталінки. Ще майже 13 тисяч, які збудовані у період з 1954 до 1989. Це "хрущовки" та типові "панельки", які стали дуже популярні в період індустріального домобудівництва 75-85 років, – говорить експертка.

Найстаршим житловим будинкам в Україні умовно сьогодні понад 100 років і в деяких з них досі живуть люди. Це навіть попри:

  • аварійну небезпеку;

  • непридатність;

  • зношені конструкції;

  • інженерні комунікації.

Застарілий житловий фонд вимагає перегляду і термінової реновації. Саме тому виник законопроєкт 6458, до якого, звісно, є питання по суті, але з ним точно можна працювати. Аварійне, морально застаріле, зношене житло треба залишати в минулому, – додає Вікторія Берещак.

Особливості планування "сталінок"

Середня площа "сталінок" від 35 до 110 кв.м, де від 1-кімнатного до 4-кімнатного планування. Також там обов’язково високі стелі – 3,20 або навіть 4 метри, а ще роздільний санвузол і маленька вбиральня та велика кухня – до 15 кв.м.

Як ви розумієте, навіть об’єднавши ці зони, особливо розгулятись буде ніде. Ванна і вбиральня, за класикою, поруч з кухнею. Балкон невеликий і малофункціональний. До речі, ванна може бути не завжди. У більш ранніх будинках і будинках, які передбачались для робітників, про неї могли просто "забути". Тоді винахідливі люди відділяли частину кухні під ці потреби, – розповідає експертка.

У "сталінках" може бути більше ніж 5 поверхів, а тому там передбачений ліфт. Наприклад, в "хрущовках" його немає. Такі типи будинків взагалі були спробою швидко вирішити нову хвилю житлових проблем.

За зведеними оцінками, за період будівництва "хрущовок" звели від 300 до 330 млн кв.м подібних житлових проєктів.

Особливості планування "хрущовок"

Тут стеля вже 2,4 м. Ванна з туалетом об’єднані, а газова колонка забезпечувала гарячу воду. Як правило, її місце на кухні. "Хрущовки" маленькі за площею і компактні – 30-58 кв.м. Планування "вагончиком" тут можна зустріти часто. Це коли є прохідні кімнати.

За ними йшли квартири часів Брєжнєва, коли площа кухні з 7-9 кв.м раптово виростала до 11-12 кв.м. Туалет із ванною знову "жили" роздільно. Площа першого зросла до майже 2 кв.м в типовому проєкті, ванна кімната була в межах 3-3,5 кв.м. Загальна площа квартир була від 30 до 70 кв.м. В будинках також робили ліфти та сміттєпроводи.

Скільки коштують наразі "сталінки" та "хрущовки"

Їхня вартість формується індивідуально. Велику вагу має:

  • місце розташування будинку;

  • локація;

  • наявна поблизу інфраструктура;

  • транспортна доступність;

  • стан самої будівлі, квартири й ремонту.

Найдорожче, за словами Вікторії Берещак, коштують "сталінки". Наприклад, їхній квадратний метр в столиці сягає 2,5 тисячі доларів, адже розташовані вони, як правило, в центрі. За "хрущовки" в середньому просять 1,5 тисячі доларів/квадратний метр.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка квартира вам точно принесе гроші. Також ми повідомляли, які квартири популярні та як встановити адекватну ціну на оренду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.