Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на квартири у Києві "тануть" як лід – що відштовхує українців від оренди

На ринку оренди Києва помітна ще одна тенденція — додаткові умови в нових договорах оренди

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці бояться повертатися до Києва

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Києві люди почали все менше орендувати житло. Це пов’язано насамперед із загрозою кількаденного блекауту. Варто розуміти, що низький попит може вплинути на падіння ціни на ринку.

Про це розповіла експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак, пише finance.ua.

Найнижчий попит на оренду житла сьогодні фіксують на житло поблизу інфраструктурних об’єктів. Вже зараз дисконт на них становить 15 — 25% від загальноринкової ціни.

Що найбільше лякає орендарів

Наразі люди не поспішають до Києва. Все через те, що вони побоюються потрапити в блекаут.

"Найбільше лякає відсутність тепла, води та каналізації",— наголошує експертка.

На ринку оренди Києва помітна ще одна тенденція — додаткові умови в нових договорах оренди. Вони стосуються можливості розірвання договору у зв’язку з форс-мажорами, коротшого терміну оренди — від трьох місяців, розстрочки авансового платежу.

"Помітна велика готовність власників іти на поступки. Це стосується й умов договорів, і орендної плати — знижки від довоєнної ціни приблизно на 10 — 12% ми вже бачимо. Також люди частіше винаймають багатокімнатне житло, ніж однокімнатне", — розповіла Вікторія Берещак.

Скільки коштують квартири взимку:

  • середня вартість однокімнатної квартири у Києві становить 7,5-9 тисяч гривень,
  • двокімнатної — 9-11 тисяч гривень,
  • трикімнатної — від 12 тисяч гривень.

Яку нерухомість варто обирати під час війни

Раніше ми писали, що українці вже обирають те житло, де вони зможуть відчувати себе безпечно. Люди наразі надають перевагу квартирам на першому поверсі та без панорамних вікон, як це було раніше. Також важливим критерієм у виборі житла є бомбосховище, яке бажано, щоб знаходилося поруч.

В умовах війни постали ще додаткові проблеми: пошкодження будинків, підведених комунікацій тощо. Тож перед купівлею житла скористайтеся послугами технічних спеціалістів.

Наприклад, інженер, спеціаліст по технагляду та архітектор зможуть помітити неочевидні несправності. Лише вони при візуальному огляді оцінять, наскільки будинок зруйновано чи пошкоджено.

Де продається найдешевше житло

Черкаси. Наразі в цьому місті ви заплатите близько 520 доларів за один метр квадратний.

Хмельницький. З 24 лютого тут ціни впали, тому за один метр квадратний ви віддасте 530 доларів.

Івано-Франківськ. Це місто стало одним з популярних після повномасштабного вторгнення. Адже певна кількість людей переїхала сюди заради своєї безпеки. За один метр квадратний ви віддасте тут 580 доларів.

Луцьк та Тернопіль. У цих містах ціна на нерухомість майже однакова. За один метр квадратний з вас попросять 600 доларів.

Кропивницький. Цей населений пункт теж прийняв чимало переселенців. Тому тут за один метр квадратний просять 630 доларів.

Також ми розповідали, скільки коштують квартири в новобудовах під Києвом. Ми також розбирали, як нові податки вплинуть на вартість нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.