Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Квартира під оренду: як швидко окупиться така інвестиція і коли ви почнете заробляти

Разом з експерткою розбираємось, як заробити на інвестиційній квартирі максимально швидко та багато

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Квартира під оренду має бути максимально ліквідною

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Інвестиція у нерухомість — це завжди ризик. Здавати в оренду квартиру, яка дісталася у спадок чи в дар, найпростіше і найбільш прибутково, оскільки ваші витрати тут мінімальні, а почати заробляти можна одразу.

У такому випадку, житло не обирають, тож його інвестиційна привабливість це випадковий "лот". А от якщо ви бажаєте придбати квартиру, щоб потім отримувати з неї пасивний дохід, потрібно добре підготуватись. Сайт Pro Гроші поспілкувався з оглядачкою ринку нерухомості Вікторією Берещак і розповідає, за скільки окупиться інвестиція у квартиру і як обрати нерухомість для найкращого заробітку.

У вигідної інвестиційної квартири є декілька ознак:

  • швидкий термін окупності;
  • відсутність простою (якщо йдеться про квартиру під оренду);
  • привабливий район;
  • хороший ремонт.

Вигідною вона буде також у тому випадку, якщо ви берете її на перспективу. Наприклад, у вас є діти і зараз ви будете здавати квартиру, поки їм не виповниться 18, а потім подаруєте. Ще один варіант вигідної інвестиції, це купити інвестиційну квартиру з метою заробити на квартиру своєї мрії.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Як це зробити? Ви купуєте ліквідну однокімнатну квартиру, яка за всіма показниками буде ставати привабливішою для покупців чи орендарів і через декілька років продаєте дорожче мінімум на 30%, докладаєте кошти та купуєте те саме житло мрії.

Скільки чекати?

До війни термін окупності квартир під оренду у Києві, в хороших новобудовах, був 8-10 років, зазначає Берещак. З урахуванням війни він може посунутись на кілька років, але ні про які 20 років не має йтися.

Якщо квартира не окупається протягом зазначеного терміну, це була невдала інвестиція, бо на неї геть немає попиту. Ви заробите менше, ніж вклали, або це розтягнеться на дуже багато років.

Чи доречна інвестиція зараз?

За словами Берещак, інвестиції у житлову нерухомість доречні завжди, але за декількох умов. По-перше, у вас має бути певна фінансова подушка, інвестувати у квартиру останні кошти — неправильно.

По-друге, ви розібралися, як працює інвестиційний ринок у царині нерухомості та усвідомлюєте ризики, які принесла війна.

Якщо говорити загально, то, так, інвестиція у нерухомість зараз доречна, якщо це ліквідний об’єкт і ви готові зафіксувати гроші у "бетонному золоті", щоб врятувати їх від інфляції та знецінення. Але, якщо ви хочете продати і вивести ці гроші, то це доведеться робити точно не зараз і не через рік, – попереджає експертка.

Від чого залежить заробіток?

Те, як швидко ви почнете заробляти на своїй квартирі, залежить від багатьох факторів, а саме:

  • локації;
  • концепції житлового комплексу;
  • інфраструктурного наповнення району;
  • квадратури (краще окупаються однокімнатні квартири);
  • ремонту;
  • загального стану ринку.

Традиційно вважалося, що краще зупинятися на однокімнатних лотах, але зважайте, що раніше дуже популярні були малоквадратурні квартири, навіть смарт. То тепер забудьте про них, краще брати одноквмнатні квартири від 45 до 55 квадратів, але я раджу придивитися і до двох-трьохкімнатних квартир, бо найближчим часом на них буде підвищений попит, — розповідає Берещак.

Але зауважте, що квартири на декілька кімнат не мають бути занадто великими, орієнтуйтеся на площу до 100 квадратних метрів. Також краще брати нерухомість на "середніх поверхах", зазвичай це з 3 по 12, якщо йдеться про 20-типоверхівку і з 3 по 5, якщо квартира у 9-типоверхівці.

Якщо ви хочете швидко зайти на цей ринок, так само швидко заробити й вийти з нього, беріть однокімнатну квартиру площею від 45 до 55 квадратних метрів у новому будинку, побудованому після 2017 року. Район має бути з добре розвиненою інфраструктурою по усіх напрямках, а територія повинна бути закритою та багатозональною.

Тобто на території ЖК має бути не лише дитячий майданчик, а й місця для відпочинку дорослих, вигулу улюбленців і т.д. Якщо це вторинна нерухомість, то обирайте центральний діловий район міста або прилеглі до нього, а також обов’язково квартиру з хорошим ремонтом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи варто здавати квартиру для святкування Нового року і розповідав, що чекає українців після прийняття скандального закону про реформу містобудування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.