Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оренда вигідніша за купівлю? Які тренди переважали на ринку нерухомості у 2022 році

Національний банк оцінив ситуацію з цінами на житло в Україні та пояснив, що впливає на їх формування

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ситуація на ринку нерухомості кардинально змінилася у 2022 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості в Україні протягом 2022 року перебував у дисбалансі через війну та безпекову ситуацію. За перші три квартали поточного року було укладено трохи більше чверті від кількості угод за аналогічний період торік.

Про це повідомила директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова під час презентації "Звіту про фінансову стабільність", яка транслювалася на Youtube.

Вона пояснила, що попит на житло зараз дуже слабкий, дуже повільно відновлюється і дуже нестабільний.

"Він значно залежить від безпекової ситуації в регіонах, і для його відновлення необхідно суттєве покращення безпекових умов та закінчення війни", – зазначили в НБУ.

Ситуація на первинному ринку

У звіті НБУ повідомляється, що заявлені гривневі ціни на нерухомість в Україні зростають лише на первинному ринку. При цьому найшвидше – на заході країни. За даними ЛУН, у Києві ціни на новобудови за січень-листопад цього року зросли на близько 40%, а у Львові – вдвічі швидше.

В Нацбанку називають основним чинником здорожчання новобудов те, що забудовники прагнуть компенсувати собівартість будівництва. Оскільки попит на новобудови мінімальний, то зростання їх вартості відображає переважно побажання продавців, а не ринкові умови.

При цьому основні угоди щодо купівлі-продажу житла наразі відбуваються на вторинному ринку.

"Рушії цін на вторинному ринку не завжди раціональні: умови продажу залежать від значної кількості унікальних чинників та мотивів сторін угоди. Така хаотичність зберігатиметься і надалі, поки ринок малоактивний", – зазначають в НБУ.

Ситуація на ринку оренди

В НБУ нагадали, що ще навесні 2022 року попит на оренду житла знизився і досі залишається низьким. Ціна оренди після періоду високої волатильності протягом перших місяців війни стабілізувалася на рівні в середньому на 40% нижче рівня лютого.

За оцінками експертів, ринок нерухомості зараз далекий від рівноваги. Про це свідчить і співвідношення "ціни до оренди", яке з березня суттєво зросло і зараз сягає історично найвищих значень. За цим критерієм ринок можна вважати збалансованим, якщо це відношення близьке до довгострокового середнього рівня.

В Нацбанку переконані, що низькі ціни на оренду порівняно з цінами на нерухомість також стримуватимуть попит надалі.

"За ціновим критерієм нині оренда житла видається кращою альтернативою, ніж купівля, і ця ситуація зберігатиметься тривалий час", – йдеться в огляді НБУ.

Раніше ми пояснювали, що відштовхує українців від оренди житла у Києві. Також ми розповідали, що відбувається на первинному ринку нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.