Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новобудови нікому не потрібні? Що відбувається на ринку нерухомості

Більшість забудовників сподіваються, що закон, який впроваджує майнові сертифікати, змінить ситуацію

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку помітили незначне пожвавлення

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Рівень попиту на новобудови в Україні досі вкрай низький. Він становить лише 30−40% від рівня лютого 2022 року. Однак, після того, як енергосистема України почала працювати стабільно, та через весну, на ринку спостерігається незначне пожвавлення.

Про це пише Економічна правда.

До двох третин покупців зацікавлені в придбанні квартир на завершальних стадіях будівництва у відносно безпечних західних регіонах України.

Пожвавився попит через:

  • програму "єОселя";
  • закон 2923-IX про компенсацію за пошкоджене та зруйноване житло.

Однак ці критерії не збільшили кількість покупців на первинному ринку.


Багато надій забудовники покладають на закон "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України…" (№ 2923-IX), що впроваджує майнові сертифікати.

Однак, найближчі два місяці (стільки часу потрібно, щоб закон запрацював) рівень попиту навряд чи суттєво зросте.

Експерт стверджує, щоб такі сертифікати стали явищем на первинному ринку житла, то передбачені механізми отримання компенсації повинні бути максимально ефективними.

"Багато що залежить від професійної роботи комісій, що ухвалюватимуть рішення про компенсації, справедливої оцінки пошкодженого чи зруйнованого житла, а також, що найголовніше, наявності в держбюджеті коштів для реалізації закону", – говорить співзасновник та керівний партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

Ціни на квартири зросли на 80%

Найбільше здорожчання квартир у новобудовах відбулося в Ужгороді та у Львові, адже саме в цих регіонах побільшало людей після 24 лютого.

Виходить, що ціна за квадратний метр тут, за підсумками року, зросла на 83% та 80% відповідно. Середня ціна за квадратний метр в Ужгороді наразі становить 43,6 тисячі гривень, а у Львові — 44,5 тисячі гривень.

Вінниця також потрапила у трійку міст із найвищими цінами. У цьому місті вартість нерухомості зросла на 70%. За квадратний метр забудовники в середньому просять 36 тисяч гривень.

Протягом року житло у Полтаві та Луцьку здорожчало на 37%.

Найповільніше також йшли вгору ціни на нове житло у Києві. Тут ціна квадратного метра збільшилася на 38%. Найменший приріст вартості житла показали Черкаси. Тут на ринку ціни піднялись лише на 22%.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав про те, як правильно орендувати квартиру. Також ми писали, як змінилися ціни на квартири на вторинному ринку в Україні та чого чекати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.