Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи варто інвестувати в нерухомість – які є мінуси та плюси

Експертка запевняє, що вартість оренди якісного житла зростає

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості "ожив"

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці інвестують в нерухомість та мають чималі доходи. Однак не всі люди знають про мінуси такого заробітку, адже вони є навіть у цій справі.

Про це стверджує фінансова експертка Наталія Полтавцева.

Все, що треба знати про нерухомість:

  • вартість зростає;

  • оренда падає;

  • дохідність падає.

Чи варто інвестувати в нерухомість?

"Поділюся з вами своїм досвідом роботи на ринку нерухомості Києва з 2007 року. Дійсно, за цей час дохідність стандартної "однушки біля метро" впала з 28% до 6%. Після 24 лютого оренда впала в гривні, що вже казати про долар. Навесні ринок почав відновлюватися. Вартість оренди якісного житла зростає. Навіть в найскрутніші часи нерухомість продовжувала здаватися та приносити дохід, на відміну від багатьох бізнесів", – запевняє експертка.

Мінуси інвестицій в нерухомість:

  • великий поріг входу, від 50 тисяч доларів;

  • висока ціна помилки;

  • оренда потребує від власника постійного контролю;

  • вартість об'єкта з часом знижується.

Плюси інвестицій в нерухомість:

  • можливість продати та отримати гроші, навіть з дисконтом, у разі необхідності;

  • постійний дохід в районі 6% при розумному керуванні;

  • збереження капіталу.

Наскільки нерухомість приваблива, як інвестиційний актив, залежить від ваших фінансових цілей. Також наразі більшість незалежних спеціалістів констатують пожвавлення ринку при середньому дисконті від тогорічних цін на 30-40%.

ChatGPT розповів про квартиру, на якій ви точно зможете заробити

Раніше ми вже писали про те, що купівля квартири з метою вигідного продажу та заробітку вимагає не тільки вдалого вибору нерухомості, а й правильної стратегії інвестування. Тому варто врахувати одразу кілька факторів, які можуть на це вплинути.

Наприклад, розташування квартири. Це є одним із найважливіших факторів при виборі нерухомості. Квартира, розташована в центрі міста або в хорошому районі, швидше за все, буде більш популярною, отже, її вартість може зрости в майбутньому.

Також не забувайте про податки. При продажі квартири потрібно враховувати податки, які потрібно буде сплатити. Податок на прибуток від продажу квартири може суттєво зменшити ваші гроші, тому необхідно заздалегідь дізнатися про це та брати до уваги цей фактор при розрахунку потенційного прибутку.

"Загалом, для того, щоб купити квартиру та заробити на її продажу, необхідно вибирати нерухомість у хорошому стані, розташовану в хорошому районі, стежити за ринковою ситуацією та брати до уваги всі фінансові фактори", – йдеться у повідомленні від ChatGPT.

Детальніше читайте тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ChatGPT назвав професію, на яку буде шалений попит найближчим часом, а також про те, що відповів ШІ на питання про гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.