Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові податки і ціни на квартири: що зміниться на ринку нерухомості з 1 листопада

Експерт розповів про основні тренди на ринку нерухомісті і пояснив, чи чекати зниження цін

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У листопаді можна полювати за знижками на нерухомість

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В листопаді ринок первинної нерухомості чекають дуже важливі зміни у системі оподаткування, які можуть вплинути на будівництво, ціни та кількість інвесторів на ринку.

А от чи побачимо ми цей вплив вже у листопаді, і чого чекати від ринку вторинної нерухомості, сайт Pro Гроші запитав у експерта.

Які зміни запроваджуються?

З 1 числа набуває чинності закон № 2600, який передбачає запровадження для забудовників ПДВ за касовим методом, а для людей-продавців на первинному ринку ПДФО у розмірі 18% з різниці між ціною купівлі і ціною реалізації при першому продажу квартири.

Запровадження ПДФО означає, що інвестори, які купують новобудови для подальшого перепродажу, втратять солідну суму грошей. Наприклад, якщо ви купили квартиру у новобудові за мільйон, а продали за два, то з різниці, тобто з мільйона гривень, ви маєте заплатити податок у 18% (180 тис. грн).

Президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта зазначає, що на сьогоднішній день первинний ринок достатньо спокійний, на ньому відбувається досить мало операцій, тож поки ці зміни сильно на нього не вплинуть.

На первинному ринку буде небагато операцій, і в першу чергу це будуть покупці, які купуватимуть для себе і в такому випадку податків тут немає. Для таких інвесторів ця податкова зміна жодним чином не вплине на витрати.
Юрій Піта

Юрій Піта

Президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України

Щодо ПДВ для забудовників, то тут теж нічого суттєво не зміниться. Девелопери і раніше платили цей податок, просто тепер у законі змінили порядок його сплати і зробили процедуру зручнішою для бухгалтерії, як відзначають самі гравці ринку.

Що буде з цінами?

Експерт відзначає, що інвестори не дуже активно вкладаються у новобудови, оскільки не хочуть ризикувати під час війни. Тож майже усі угоди укладаються з людьми, які купують житло для себе.

На ціни це в найближчому майбутньому не вплине, оскільки ціну визначає все ж таки активність попиту і ціни визначають забудовники, з урахуванням витрат, які вони несуть. А нових проектів ми зараз не спостерігаємо, які могли б бути додатковими витратами, зараз більше добудовують, а не будують з нуля, – зазначає Юрій Піта.

На думку президента АСНУ, ціни можуть незначно коригуватися, однак сильно рости їм просто немає куди.

Чи можуть ціни впасти?

Піта вважає, що українців можуть чекати певні пільгові програми або розстрочки на вигідних умовах. Деякі забудовники можуть навіть робити знижки, якщо їм це дозволяє їхнє фінансове становище, наприклад, для покупців, який бере одразу кілька об’єктів.

Можливо, допоможе програма "єОселя", оскільки іпотека зараз дуже потрібна багатьом людям.

Чого чекати на вторинному ринку?

Тут, каже експерт, ситуація стабілізувалась ще більше, збалансувалась кількість пропозицій і попит.

Кількість пропозицій зменшилась, при чому суттєво і попит зменшився. Якби пропозиції було занадто багато, то ціни б знижувались, а враховуючи, що ще й пропозиція зменшилась, то ціни не дуже знизились, особливо у популярному сегменті, наприклад, економ класу, – наголошує експерт.

Одним з основних показників для ринку нерухомості залишається ситуація на фронті. Коли ЗСУ мають успіхи, це вселяє в людей впевненість у тому, що все буде добре і стимулює їх купувати житло.

Можна з упевненістю сказати, що покупці зараз віддають перевагу вторинній нерухомості, оскільки у людей немає грошей на ремонт з нуля і багато хто потребує житла, у яке можна заїхати і жити одразу після покупки.

Однак знайти хорошу квартиру на вторинці не так просто, треба добре зануритись в тему і присвятити пошукам чимало часу.

Є ризик і того, що об’єкт взагалі не добудують через війну, однак такі об’єкти зараз майже не пропонуються, запевняє фахівець, особливо у великих містах.

Отже, незважаючи на серйозні податкові нововведення, листопад не принесе на ринок нерухомості суттєвих змін для звичайних покупців, які обирають житло для себе. Тож потрібно регулярно моніторити ринок і домовлятися із забудовником про пільги чи знижки, адже зараз є шанс виторгувати для себе вигідну пропозицію через низький попит.

Раніше сайт Pro Гроші з експерткою розбирався, як вкластися у нерухомість і не натрапити на довгобуд і розповідав, які квартири обирають українці під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.