Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок новобудов чекають серйозні зміни – чи вистачить українцям квартир

Разом з експертом розбираємось, що принесе українцям набуття чинності нового закону про нерухомість

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на нерухомість незабаром можуть змінитися

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже з 1 листопада набуває чинності закон № 2600, який передбачає запровадження для забудовників ПДВ за касовим методом, а для людей-продавців на первинному ринку ПДФО у розмірі 18% з різниці між ціною купівлі і ціною реалізації при першому продажу квартири.

Ці зміни люди та ринок сприйняли неоднозначно, тож сайт Pro Гроші розібрався з експертом у тому, як ці нововведення вплинуть на ціни, будівництво та попит.

Податок на додану вартість

Президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта наголошує, що ПДВ забудовники платили і раніше, а новий закон змінює просто підхід до обліку, порядку сплати цього податку.

Я не думаю, що зміни у сплаті ПДВ вплинуть на ціни на первинну нерухомість. Забудовники кажуть, що це зробили зручніше, з точки зору обліку, тож ці зміни, вони оцінюють позитивно. Ну і раніше ПДВ ніколи не було проблемою для девелоперів.
Юрій Піта

Юрій Піта

Президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України

Податок на доходи фізичних осіб

А ось це вже повністю нова зміна, яка серйозно вплине на тих, хто купує квартири із метою подальшого перепродажу. Фактично, якщо ви придбали квартиру за мільйон, а потім перепродали за два, ви маєте заплатити 18% податку із цієї різниці, тобто з мільйона гривень, а це цілих 180 тис. грн.

Для інвестора раніше такі операції не обкладалися податком, а тепер такого не буде, і на них чинитимуть певний податковий тиск. Це може серйозно вплинути на інвестиційну привабливість та ціни, оскільки ці витрати ляжуть на інвестора, який потім буде перепродавати житло, – каже Піта.

Це може призвести до того, що певна кількість інвесторів вийдуть з первинного ринку, який і без того зараз у скрутному становищі. Експерт наголошує, що це рішення на користь держави, але геть не на користь інвесторів. Фактично, це наблизить ринок новобудов до вторинного ринку.

На думку президента АСНУ, це може помітно збити попит на первинному ринку і для тих, хто планує купувати нерухомість для себе, а не на перепродаж, навіть дещо знизити ціни.

Для людей, які хочуть купити квартиру для себе, це ніяк не вплине на ціни. У такому випадку ви придбаєте, зробите ремонт і, якщо вирішите продати через 5-10 років, то таких податків вже не буде, – наголошує експерт.

Невчасне рішення

На думку Піти, якщо попит сильно впаде, забудовники стануть і менше будувати, оскільки велика кількість житла буде незатребуваною.

Податки взагалі вводять, коли ринок зростає, наприклад, якась сфера дуже добре розвивається. А коли первинний ринок у більшості регіонів перебуває у кризовій ситуації, то зараз ще й вводити податки точно не є підтримкою галузі, – констатує Юрій Піта.

Дефіцит житла

У короткостроковій перспективі це призведе до ще більшого падіння ринку, але може нашкодити і на довгому часовому проміжку і це вже торкнеться кінцевого споживача.

Справа в тому, що через низький попит і велике навантаження на забудовників, обсяги будівництва нового житла почнуть скорочувати. На початку його вистачатиме всім, але після війни, коли люди потребуватимуть нових квартир та дещо оговтаються від фінансового шока, може утворитися дефіцит.

На цьому ринку інвесторів, які купували квартири для перепродажу, було багато. Я думаю, що мінімум 30%, знову ж таки, у різних регіонах по різному, – пояснює експерт.

Однак Юрій Піта наголошує, що дефіцит це лише один з можливих сценаріїв, який може здійснитися через 3-5 років, а може і не здійснитися. Податок, через який може піти велика кількість інвесторів, це лише одна з проблем, зараз девелоперів більше турбують ціни на будматеріали та постійні руйнування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи зможуть українці продати житло, яке дала держава у якості компенсації і розповідав, що буде з цінами на нерухомість до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.