Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обовʼязково це перевірте! Як орендувати свою першу квартиру

Ми склали перелік тих пунктів, на які варто звернути увагу та питання, які варто уточнити у господаря помешкання

Колаж: Pro Гроші

Є безліч сайтів, які вам допоможуть із пошуком житла

Колаж: Pro Гроші

Через війну чимало українців переїхали в інші регіони, аби жити в безпеці. Однак майже всі стикнулися з проблемою винаймання житла, адже дехто це робив вперше.

Розповідаємо, на що варто звернути увагу, коли вперше орендуєте житло.

Де шукати?

На сьогоднішній день і Інтернеті є чимало спеціалізованих сайтів, які вам допоможуть із пошуками житла. Там ви можете вказати необхідні параметри: місто, район, тип помешкання тощо.

Також існують профільні групи в соціальних мережах, де можна знайти квартиру від власників і без будь-яких комісій.

В такі моменти важливо звертати увагу на всю інформацію в оголошеннях. Детально вивчіть фото та перевірте чи не дублюються вони в інших пропозиціях. Попросіть також додаткові фото чи навіть відео помешкання.

Зверніть увагу на дату створення оголошення. Доволі часто буває, що фейкові завжди оновлюються, щоб не збирати негативні відгуки.

Ціна

Уважно вивчіть актуальну цінову політику по містах, щоб не переплатити. Основні онлайн-сервіси публікують інформацію про поточні ціни на ринку, а також ви можете переглянути наявні оголошення, щоб зрозуміти приблизний ціновий діапазон.

Однак памʼятайте, що ви будете віддавати гроші щомісяця не лише за оренду. До основної суми ви маєте додати і оплату комуналки, а це ще 1 000 або більше гривень.

Розмір комунальних послуг залежить від багатьох факторів. Краще відразу уточніть у власника про те, яку суму доведеться платити.

Також не забувайте про завдаток. Він зазвичай складає оплату за останній місяць проживання, а також ви можете мати витрати на рієлтора. Здебільшого це 50% від місячної вартості оренди.

Огляд квартири

Починайте звертати увагу на все, як тільки ви підійшли до будинку. Подивіться двір та чи є місця для парковки. Зверніть увагу на стан підʼїзду та важливі опції (домофон, ліфт тощо). Також перевіряйте запахи. Важливо, щоб не було запаху плісняви та інших, які вказують на проблеми в будинку.

Коли зайдете до квартири, то одразу перевірте те, чи відповідає воно тим фото, які були в оголошенні. Випробуйте всі вимикачі та розетки. Переконайтеся, що вся сантехніка та прилади справні. Не забудьте уточнити у власника, де щиток, та який з перемикачів відповідає за його квартиру. Також важливо перевірити, чи не протікають труби та стан вікон, адже від цього залежить те, як тепло вам буде взимку.

Підготуйте і ті питання, які вас хвилюють: чи є бойлер, як часто відключають гарячу воду, чи немає проблем із сусідами тощо.

Складіть договір

Договір оренди — це ваш захист. Його приклади легко знайти в інтернеті, але краще адаптувати договір під себе та прописати додаткові моменти. Однак перед підписанням не забудьте уважно перевірити всі документи власника: особисті та на квартиру.

Також сайт Pro Гроші розповідав про "чорних рієлторів" і чим вони небезпечніта правила, як легально здавати свою нерухомість під оренду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.