Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вб'ють за квартиру: хто такі "чорні рієлтори" і як від них врятуватися

"Чорні рієлтори" не просто намагаються надурити, а вдаються до вкрай жорстоких дій, аби заволодіти чужим житлом

Фото: Pexels, Нацполіція. Колаж: Pro Гроші

"Чорні рієлтори" дуже небезпечні

Фото: Pexels, Нацполіція. Колаж: Pro Гроші

Шахрайство на ринку нерухомості дуже поширене. Є десятки відомих схем, за якими діють зловмисники, та багато порад, як від цього вберегтись. Але найбільш небезпечними є "чорні рієлтори", які полюють на найменш захищених і готові навіть убити заради мети.

Ми розібралися, як працюють шахраї і як же не стати жертвою таких "фахівців".

Як діють "чорні рієлтори"


У 2021 році Національна поліція повідомляла про випадок, коли група зловмисників незаконно заволоділа житлом у Києві, яке належало самотньому літньому чоловіку. Привласнення нерухомості сталося після того, як пенсіонер помер, а банда намагалась вивезти його муміфіковане тіло на кремацію.

У січні 2022 року ЗМІ також поширювали повідомлення про банду з Харкова, яка скоїла майже 50 злочинів і вкрала нерухомості на понад 8 млн грн. Протягом двох років "чорні рієлтори" шукали самотніх людей у складних життєвих обставинах і, користуючись їхнім станом, привласнювали житло. Зокрема, злочинці викрадали документи, споювали людей, підмішували їм різні речовини у їжу, позбавляли їх волі і утримували, вивозили обманом у інші міста. У двох випадках слідство довело факт убивств.

Власне ці історії є дуже показовими щодо того, як діють "чорні рієлтори". Найчастіше це група осіб, яка має тісні зв'язки з нотаріусами, правоохоронними органами тощо, які допомагають їм обійти закон і зробити злочин непоміченим.

Ідеальні жертви для них – самотні чи хворі люди, пенсіонери, особи, які зловживають алкоголем чи іншими речовинами. Часто шахраї виходять на них через інформацію про несплату ними комуналки, боргів тощо. "Чорні рієлтори" полюють і на квартири, чиї власники померли. В усіх випадках вони маніпулюють і власниками нерухомості, і покупцями, підробляють документи, а в деяких випадках намагаються зробити так, щоб людина зникла.

Які схеми використовують "чорні рієлтори"


Отже, схеми банд цинічні і жорстокі. Ось найпоширеніші з них у деталях:

  • "рієлтори" буквально змушують людину підписати документи – тиснуть психологічно або ж фізично, зокрема вивозячи в різні місця, чи використовуючи інші жорсткі методи. Особливо "сприятливою" є ситуація, коли у власника квартири немає родичів. Тоді на його захист навряд чи хтось стане, і буде менша імовірність, що злочин доведуть;
  • з родичами може бути ще одна схема. Коли людина отримує спадок, за законом ще протягом 3-х років родичі померлого можуть заявляти про право на нього. Тобто, шахраї можуть вдати, наприклад, незаконнонароджену чи усиновлену дитину і цим зробити так, що угода про набуття спадщини визнається недійсною. А далі знову маніпуляції і обман, і частина грошей чи спадку йде в руки шахраям;
  • "чорні рієлтори" позбуваються людей. Випадки вбивств доведені, і шахраї дійсно на це йдуть заради квартир. Один з варіантів – пенсіонер підписує договір про довічне утримання, коли йому мають регулярно переказувати гроші в обмін на квартиру. Може бути варіант, коли за це пенсіонера влаштують у притулок. А тоді "рієлтори" позбавляють життя людину і швидко захоплюють житло.

Є й інші способи, такі як підміна договорів, купівля квартири за дозу наркотиків чи будь-чого, від чого залежить власник нерухомості, купівля частини квартири, а потім спроба вижити власників тощо.

Як захиститися


Жертвою "чорних рієлторів" може стати і власник житла, і покупець. Тому є універсальні правила:

  • все що підписуєте треба уважно читати;
  • угоди можуть укладатися лише у письмовій формі і за присутності юриста;
  • якщо ви покупець, перевіряйте, хто власник житла, і навпаки;
  • оригінальні документи можуть бути лише у вас, їх нікому не можна передавати;
  • не варто спокушатися на надто низькі ціни;
  • перевіряйте тих, у кого берете послуги: доброчесний рієлтор не боїться розповідати про свій досвід, і давати додаткову інформацію.

Також варто пам'ятати, що в будь-який момент до процесу можна залучити ще одного фахівця, який допоможе розібратися у сумнівних моментах. Також підключатися можуть знайомі, сусіди, які звернуться до відповідальних органів і допоможуть вийти із проблемної ситуації.

Раніше Pro Гроші розповідали, які документи і що слід перевіряти перед купівлею нерухомості, щоб не купити квартиру у шахраїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.