Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Краще без квартири, ніж з нею? Що забудовники приготували українцям і що буде з цінами восени

Через великий ріст цін забудовники поки не зводять нові будинки, водночас ціни для покупців не ростуть

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Квартири у нових ЖК не дорожчатимуть, та безпекова ситуація змусить людей сумніватись

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через півроку повномасштабної війни собівартість будівництва зросла близько на 20-25%. Війна вплинула і на попит, який станом на вересень є майже нульовим. Це все змушує забудовників переформатовувати свою роботу і пропонувати покупцям нові умови. Тож що відбувається на первинному ринку нерухомості?

Володимир Семенцов, співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development, розповів UBR, що буде восени із житлом і цінами на нього.

Нових ЖК не будують

Поки через наслідки війни забудовники зосередились на тому, щоб добудовувати вже готові житлові комплекси, в яких продано понад 60-70% запланованих квартир. Це рішення зумовлене не лише відсутністю гарантій безпеки, а і тим, що люди не готові вкладати у нове житло у воєнний час. Якщо українці й цікавляться квартирами в новобудовах, то лише тими, які вже майже готові і будуть введені в експлуатацію не пізніше ніж за пів року.

Так, статистика показує, що від довоєнного рівня попит зараз складає 7-10%. І навряд чи він буде рости.

За словами експерта, така тенденція зберігається з початку повномасштабної війни. І імовірність того, що ситуація покращиться восени, мала.

"Ми стали свідками нової тактики ворога, спрямованої на руйнування об'єктів критичної інфраструктури. Саме тому прогнозувати хоч якусь "безпеку" зараз дуже важко. Очікується, що більшість потенційних покупців будуть схильні відкласти придбання житла як мінімум до завершення опалювального сезону", – пояснив Семенцов.

Що змінить настрої покупців і що буде з цінами

Семенцов зауважив, що невелике пожвавлення інтересу до нового житла може спричинити запуск державної іпотечної програми під 0-7% річних. Але вона доступна не для всіх українців, і за прогнозом експерта, збільшить попит лише в західних регіонах країни і всього на 2-3%.

А що стосується цін, то забудовники за кілька останніх місяців вже задекларували подорожчання житла на 30-35% у гривневому еквіваленті. При цьому Семенцов зауважує, що коли враховувати коливання курсу та додати усі подорожчання у доларовому еквіваленті, то поточні ціни майже не змінились або не змінились зовсім. Тому такі заяви девелоперів є лише засобом впливу на покупців.

"Фактично первинний ринок живе в умовах двох цін: існує задекларована девелоперами ціна, озвучена в рекламних оголошеннях, а також ціна для реального покупця. І розпіарене збільшення вартості квадратних метрів в умовах майже відсутнього попиту є ні що інше, як засіб психологічного впливу, так би мовити "підготовка" до майбутніх цінових реалій, формування цінової кон'юнктури на період після завершення активної фази війни", – пояснив експерт.

Семенцов додав, що у випадку, коли покупець повністю оплатить вартість квартири, він має змогу отримати знижку у розмірі 15-20%. А тому реальна ціна на житло в новобудовах нижча, ніж була до великої війни. За його словами, така тенденція зберігатиметься щонайменше до кінця цього року.

Що купуватимуть в майбутньому

Раніше ми розповідали, що повномасштабна війна України з РФ змінила підхід людей до вибору житла і трансформувала ринок нерухомості. У Верховній Раді вже є законопроєкт про будівництво житла з бомбосховищами та іншими захисними приміщеннями. Але чи готові до цього забудовники, і які квартири насправді будуть потрібні дюдям? Читайте, на які квартири буде шалений попит після війни.

Також сайт Pro Гроші розповідав про "чорних рієлторів" і чим вони небезпечні та правила, як легально здавати свою нерухомість під оренду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.