Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Небезпечне українське житло: які квартири треба обходити десятою дорогою

Експерт радить обирати житло, яке не знецінюватиметься, а, навпаки, капіталізуватиметься

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Не всі забудовники наразі мають стабільну фінансову модель

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Український ринок нерухомості починає потроху відновлюватися. Однак тут завжди існували ризики. Варто враховувати чимало факторів, через які ви можете втратити гроші, а омріяне житло так і не отримаєте.

Концептолог групи компаній DIM Альона Піскунова в коментарі сайту Pro Гроші розповіла про те, які квартири небезпечно купувати.

Інвестиція в довгобуд

Найбільший ризик сьогодні для інвестора на первинному ринку – це натрапити на довгобуд чи навіть недобуд. Адже в умовах повномасштабної війни та економічних труднощів, з якими зіткнулась країна, далеко не всі забудовники мають:

  • достатній запас міцності;

  • експертизу;

  • стабільну фінансову модель, щоб довести розпочате до кінця.

Саме тому важливо уважно стежити за реальною динамікою на майданчику, а також за тим, як просуваються роботи. Не варто купувати там, де висять крани або на майданчику для проформи працює 2-3 людини, перекладаючи з місця на місце інструмент, – говорить експертка.

Лиття моноліту, кладка, активні фасадні роботи, благоустрій – ви повинні бачити прогрес не лише на словах, але й візуально. Краще, якщо девелопер стабільно викладає фото та відеозвіти з майданчика.

Погана якість проєкту

Другий важливий нюанс і суттєвий ризик – якість самого проєкту та його концептуальні особливості, а саме:

  • архітектура;

  • просторове зонування території;

  • ергономіка планувальних рішень;

  • наповнення продуманою інфраструктурою, яка повністю відповідає запитам майбутніх мешканців.

Не варто, навіть якщо у вас немає достатніх фінансових можливостей станом на зараз, поступатись комфортом, безпекою, затишком і обирати квадратні метри замість екосистеми для життя. Тим паче, що в умовах непростих часів системні девелопери з якісним продуктом свідомо йдуть назустріч покупцеві, – додає Альона Піскунова.

Варто одразу обрати ліквідну інвестиційну квартиру меншої площі, але в концептуальному житловому комплексі в форматі:

  • поліфункціональний квартал;

  • місто в місті;

  • ЖК з концепцією 15-хвилинного міста;

  • заміський екокластер.

Така інвестиція не знецінюватиметься, а, навпаки, капіталізуватиметься, ви зможете згодом її продати дорожче, докласти необхідну суму і купити вже ту квартиру, про яку мрієте.

Що обов’язково треба перевіряти при покупці квартири

Вперше купуючи нерухомість, важливо не допустити найбільш поширених помилок, аби в майбутньому не шкодувати про невдалий вибір.

Наприклад, якщо це ваша перша покупка, то краще не пошкодуйте 100-200 доларів та найміть юриста, який би допоміг проаналізувати продавця та сам проєкт, який ви купуєте. Це зекономить нерви, сили, час і, головне – вбереже велику суму коштів від шахрайства.

Більше порад ви зможете знайти в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка квартира вам точно принесе гроші. Також ми повідомляли, які квартири популярні та як встановити адекватну ціну на оренду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.