Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зміни неминучі? Які екологічні проблеми впливають на ринок нерухомості

Найбільшу загрозу становлять штучно створені матеріали на основі синтетичних або природних полімерів

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Зміна клімату є глобальною загрозою

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Екологічні проблеми мають чималий вплив на ринок нерухомості. Навіть зараз це дуже помітно, адже внаслідок бойових дій десятки тисяч квадратних метрів зруйновані, а ми маємо чимало будівельного сміття, яке потребує утилізації. І все це може мати катастрофічні наслідки.

Про це сайту Pro Гроші розповіла концептологиня групи компаній DIM Альона Піскунова.

Як екологічні проблеми впливають на ринок нерухомості

Сюди належить деградація і вичерпування природних ресурсів, а саме джерел енергії, та утилізація відходів. Використання викопного палива, яке ще застосовується подекуди для забезпечення роботи котелень в нашій країні, призводить до парникових газів. А це стає загрозою зміни клімату та причиною глобального потепління.

Як наслідок – зміна природного ландшафту та деградація лісів, що призводить до непоправних наслідків для біосфери та людини в цілому.

Також варто памʼятати про вичерпність природних ресурсів, зокрема й природного газу. Від цього залежить і енергонезалежність країни, яка може легко присісти на газову голку агресора, як показала практика, – говорить експертка.

Саме тому сьогодні перехід на відновлювальні джерела енергії в девелопменті, зокрема на сонячну енергію, біогаз, геотермальну енергію стає не просто модним маркетинговим ноу-хау, відірваним від реальності, а свідомим вибором сталого розвитку і диверсифікації своїх джерел енергії для ефективної життєдіяльності житлових комплексів.

Ми теж часто використовуємо технології геотермальних насосів. Подібне практикується винятково в індивідуальних садибах, а ми готові показати, що ці рішення можна і треба застосовувати для комплексної забудови. За внутрішніми розрахунками, споживання ресурсів одразу знижується щонайменше на 45%. Влітку ви маєте охолодження, взимку опалення – такий собі природний кондиціонер і обігрів коштом енергії землі. Отже, здоровий мікроклімат у квартирах, підвищення продуктивності, самопочуття, покращення сну йде бонусом до питань заощаджень та енергоефективності, – додає Альона Піскунова.

Як утилізація відходів шкодить ринку

Тут найбільшу загрозу становлять штучно створені матеріали на основі синтетичних або природних полімерів, які створюють глобальну кризу перероблення сміття. Також вони виділяють сполуки, які небезпечні для людського організму.

Ми, усвідомлюючи ризики й шкоду від подібних синтетичних сполук, по максимуму відмовились від їхнього використання на користь природних матеріалів в екстер'єрних та інтер’єрних рішеннях. Це дерево, метал, природний камінь, – каже експертка.

Окремо слід згадати про перероблювання будівельного сміття і повторне його використання в створенні нових будівельних матеріалах, як тренд на майбутнє десятиліття в контексті української відбудови. Це є прикладом економіки замкнутого циклу, яка може і повинна стати дуже помічною внаслідок бойових дій, коли десятки тисяч квадратних метрів зруйновані, а будівельне сміття потребує утилізації.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка квартира вам точно принесе гроші. Також ми повідомляли, які квартири популярні та як встановити адекватну ціну на оренду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.