Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Настала ера багатоповерхових монстрів? Чому всі проти нової реформи містобудування

Разом з експертом розбираємося в особливостях законопроєкту №5655 і чому його так не сприйняла громадськість

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нова реформа може змінити життя усіх містян

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада у другому читанні ухвалила скандальний закон № 5655, який передбачає реформування будівельної галузі. Чому він скандальний? Бо одним махом ліквідовує Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ), яка раніше виконувала функції з державного містобудівного нагляду і не тільки.

Чому ця, здавалося б, далека від пересічного громадянина зміна, може серйозно вплинути на наше життя, сайт Pro Гроші з’ясовував з експертом — головним архітектором студії DK-architect Дмитром Чулковим.

Що це за законопроєкт?

Текст закону дуже складний та довгий, знайти його не так просто, але основні тезиси, які потрібно зрозуміти, наступні:

  • документ передбачає відсторонення громади від контролю забудови;
  • позбавлення архітекторів важелів впливу на замовника;
  • усунення запобіжника "культурна спадщина";
  • передання всіх повноважень контролю Мінрегіону;
  • покарання для незгодних архітекторів та головних інженерів штрафами.

Також, згідно із текстом, контрольні функції отримає приватна інспектуюча компанія, яка може належати чи бути пов’язаною із самим забудовником.

У другому читанні та в цілому законопроєкт №5655 був ухвалений 13 грудня, а вже на ранок наступного дня петиція з вимогою скасування цього рішення набрала необхідну кількість голосів.

Що це змінює?

За словами Дмитра Чулкова, реформи, який пропонує документ, з одного боку, необхідні, бо нинішній стан законодавства у будівельній галузі не відповідає сучасним умовам, але ринок нерухомості та наше суспільство ще не готове до таких раптових кардинальних змін.

Для того, щоб побудувати будинок, потрібні будівельник, матеріали, земля і покупець, а цей закон грає на руку тільки будівельникам. Тобто місцеве самоврядування позбувається важелів впливу (запобіжників) на ті чи інші забаганки девелопера.
Дмитро Чулков

Дмитро Чулков

Головний архітектор студії DK-architect

Експерт пояснює, що будівельнику вигідно будувати: будь-що, будь-де і будь-коли, девелоперу вигідно отримувати прибуток. Зважаючи на первинний характер попиту на нерухомість (тобто основою є ціна та надійність забудовника, а не якість житла) через недовіру до банківської системи (40% житла купується як інвестиція, тобто альтернатива банівському депозиту), попит є на будь-яку пропозицію девелопера.

Отже, допоки не сформується вторинний аспект попиту, тобто головним фактором стане якість) – девелопер не вмотивований будувати якісно.

Якщо у міської влади немає важелів впливу на девелоперів, вони ризикують отримати 25-типоверхівки на місці садів та парків, та піддатися нищівній критиці з боку суспільства, якому це геть не сподобається.

З одного боку, міська влада буде безпомічна і не зможе нічого вдіяти, а з іншого, буде отримувати весь негатив від громадськості.

По-друге, громадськість теж відсторониться від участі у містобудівництві, тобто, що вирішить забудовник, те він і побудує. І по-третє — є естетичний і художній аспекти. Побудувати будь-що може будь-хто, але щоб це мало архітектурну і художню цінність, щоб на це приїжджали дивитися туристи, а місто було зручним, цим мають займатися архітектори і урбаністи, — пояснює головний архітектор DK-architect.

До чого може призвести закон № 5655?

Якщо документ все-таки набере чинності, архітектори, міська влада та громадськість майже повністю втратять можливість впливати на дії забудовників, а це дуже погано.

Міста мають розбудовуватись з урахуванням думки та комфорту людей, естетичного аспекту, і за усім цим мають слідкувати різні групи людей, кожна з яких має свій інтерес.

Виходить, що все покладається виключно на будівельників, і це викликає спротив інших гравців цієї сфери. Ми будемо мати ситуацію, де можна розраховувати виключно на свідомість девелоперів, — зазначає експерт.

Однак Чулков зазначає, що в цілому такий закон може бути непоганим, і схожі ініціативи працюють в інших країнах, але текст українського аналога ще потребує доопрацювання, оскільки усі проблеми криються саме в деталях.

Хто виступив проти?

Різко проти висловилися мери великих міст, зокрема міський голова столиці Віталій Кличко та очільник Львова Андрій Садовий.

"Згідно з пропонованим законопроєктом, контрольні функції отримає приватна інспектуюча компанія. Її може створити, наприклад, сам забудовник. Натомість представники міської ради навіть не матимуть права потрапити на територію, де відбувається будівництво", — написав у соцмережах Садовий.

Засудили реформу й інші архітектори, наприклад, редактор та видавець літератури з архітектури та урбаністики Дмитро Настека, дитячий викладач архітектури та доброволець Антон Целовальник та багато інших медійних фахівців цієї галузі.

Обурення висловили й громадські організації, зі спільною заявою виступили: Рух ЧЕСНО, Центр протидії корупції, De jure та інші.

"Якщо буде прийнятий законопроєкт 5655 у тому вигляді, в якому він є, то держава не зможе жодним чином зупинити будівництво. У законі відсутня процедура анулювання права будувати. До того, у законі немає процедури, яка могла б зупинити будівництво, навіть якщо документи анульовані судом", — попереджає Лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

Наразі противники законопроєкту сподіваються, що петиція до президента Володимира Зеленського, яка вже набрала понад 25 тисяч голосів, зупинить подальший вступ в дію цього закону.

Оскільки петиція набрала необхідну кількість підписів, її обов’язково доведеться розглянути голові держави.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Київщина отримала додатковий бюджет на відновлення. Також ми розповідали, у чому підозрюють відомого київського забудовника.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.