Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Навколо будівництва метро на Виноградар новий скандал: за що забудовник поверне 139 млн грн

Кошти будуть стягнені на користь Київської міської ради та КП "Київський метрополітен"

Фото: КП "Київський метрополітен". Колаж: Pro Гроші

З "Київметробуд" стягнули 139 млн грн

Фото: КП "Київський метрополітен". Колаж: Pro Гроші

Господарський суд міста Києва стягнув з комерційної установи понад 139 млн грн до місцевого бюджету столиці. Йдеться про компанію "Київметробуд", яка будує дві станції зеленої гілки метро до житлового масиву Виноградар.

Про це повідомили у пресслужбі Київської міської прокуратури.

Під час розслідування вдалося встановити факт нецільового використання коштів, які мали бути спрямовані на будівництво дільниці Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції "Сирець" до житлового масиву Виноградар.

Підрядна організація розмістила частину авансу, отриманого на будівництво метро, на депозитних рахунках. В результаті – отримала відсотки у розмірі 139 млн грн.

Суд визнав таке використання грошей місцевого бюджету нецільовим. Тепер кошти повинні стягнути на користь Київської міської ради та КП "Київський метрополітен".

Коли добудують метро на Виноградар

Перші станції продовженої зеленої гілки метро – "Мостицька" і "Проспект Правди" – планували відкрити до кінця 2021 року. Однак у вересні 2021 року "Київметробуд" звернувся до суду, щоб перенести дату на 2023 рік. Суд частково задовольнив вимогу – дозволив перенести термін на кінець 2022 року.

Згідго з планами будівництва ділянки Сирецько-Печерської лінії метрополітену, планувалося, що від станції "Сирець" до житлового масиву Виноградар буде чотири станції метро, які збудують протягом 9 років.

Ця частина зеленої гілки метро проєктувалася як лінія мілкого залягання. Її найглибша частина починається на Сирці на глибині близько 40 метрів і поступово наближається до поверхні в районі станції "Мостиська", яка запланована на перетині вулиць Межової, Білецької та Північно-Сирецької.

Наступна станція "Проспект Правди" буде розташована на перехресті проспекту Правди та Межової.
На другому етапі заплановано здати в експлуатацію ще одну станцію метро. Третя й остання черга – будівництво четвертої станції та електродепо Виноградар.

Раніше ми писали про те, що Київщина отримала додатковий бюджет на відновлення. Також ми розповідали, у чому підозрюють відомого київського забудовника.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.