Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На ринку нерухомості "пожежа": які квартири треба купувати вже зараз

Разом з експертом розібралися, яке житло зараз обирають українці та на які квартири варто звернути увагу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям порадили, на які квартири потрібно звернути увагу під час купівлі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вимоги українців до ринку нерухомості суттєво змінилися після початку повномасштабної війни. Багато людей наразі не ризикують інвестувати у нерухомість, однак є й ті, хто активно шукає для себе житло.

Про те, яке житло зараз потрібно купувати, розповіла експертка з нерухомості Вікторія Берещак в коментарі сайту Pro Гроші.

Які квартири потрібно купувати саме зараз

Експертка зазначила, що, купуючи квартиру, потрібно розуміти, для чого вона вам потрібна. Якщо це квартира для життя, то потрібно сформувати певний перелік вимог до неї. Житло має бути з хорошим планувальним рішенням, без зайвих квадратів, які ви не зможете використовувати для комфортного життя.

Також краще обирати квартири з хорошою інсталяцією та на середніх поверхах, адже це комфортно. Комплекс має містити інфраструктуру, яка повністю зможе задовольнити всі ваші базові потреби. Важливо також обрати район, де вам буде спокійно та затишно.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Обов'язково потрібно звернути увагу, з чого побудований будинок. Краще, щоб це був керамоблок, а не газоблок. Також потрібно розуміти енергетичну незалежність та подивитися на динаміку будівництва.

А саме, як девелопери себе поводили протягом останніх років, чи відбувалося будівництво. Та запросити документацію, аби переконатися, що все гаразд із землею, де будується комплекс, та чи є у забудовника певна ліцензія та дозвіл, – каже Вікторія Берещак.

У разі, якщо ви обираєте квартиру, аби в майбутньому її продати, то важливо обрати ліквідне житло, яке не втратить в ціні та буде мати попит. Це дозволить примножити ваші інвестиції, які ви зараз хочете вкласти в нерухомість.

Щодо вторинного ринку, при купівлі квартири потрібно звернути увагу на інфраструктурне наповнення району, енергоефективність і якість самого будинку.

Тобто, щоб це не був будинок, якому 60 років, де інженерні комунікації вже настільки зношені, що через деякий час вам доведеться ставати в чергу на отримання нового житла, адже цей будинок знесуть, – зазначила експертка.

Але варто пам'ятати, що вторинний ринок значно поступається первинному як за питаннями енергоефективності, енергозаощадження, так і за комфортом проживання.

На яке житло зараз високий попит

Якщо раніше на ринку нерухомості був популярний вислів: "Улюблена квартира українців – це однокімнатна", то зараз ситуація дещо змінилася. Двокімнатні й трикімнатні додали ваги в очах покупців.

Це пов'язано з тим, що у багатьох родин змінилися життєві обставини. Наразі багато людей шукають житло з можливістю прихистити рідних. Але в топі все одно залишаються однокімнатні квартири, їх розглядають найбільше, – пояснила Вікторія Берещак.

Також зріс попит на житло з більшою площею. Наприклад, людей тепер цікавлять однокімнатні квартири площею від 40 до 65 кв.м, двокімнатні – 60-75 кв.м, трикімнатні – 80-95 кв. м.

Експертка наголосила, що зараз є кілька типів новобудов, які привертають увагу покупців:

  • багатофункціональні житлові комплекси з міксом інфраструктурного наповнення, аби люди могли задовольнити свої потреби, знаходячись на території ЖК;
  • заміські комплекси, які розташовні ближче до природи з парками та водоймами. Це також актуально, бо зараз мало людей готові виїжджати за місто;
  • точкові багатофункціональні комплекси, які знаходяться за 15 хвилин від міста. До таких новобудов додався ще й психологічний параметр – відсутність поруч об'єктів енергетичної та критичної інфраструктури та наявність енергетичної незалежності комплексу.

Щодо вторинного ринку, то там найбільший попит спостерігається на двокімнатні квартири в діапазоні 75-85 квадратних метрів.

Раніше ми розповідали, що не так з сучасним житлом в Україні. Також ми писали, які знижки на квартири пропонують забудовники.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.