Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новий удар по гаманцю? Як АЗС підняли ціни на пальне і до чого готуватися водіям

З початку листопада ціни на пальне трималися на певному рівні, однак уже в 20 числах місяця ситуація змінилась

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Ціни на пальне зросли, але є надії, що ситуація стабілізується

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Упродовж осені ціни на бензини були відносно стабільними. Є кілька чинників, які впливають на вартість пального, і всі вони свідчили про те, що ціни не мали б зростати. Однак чому тоді споживачі відчули подорожчання наприкінці листопада?

Редакція Pro Гроші поговорила з експертом паливного ринку Олександром Сіренком і розповідає, що відбулося з цінами та що з ними може бути до кінця листопада.

Коли і як подорожчало пальне


Якщо автогаз почав дорожчати ще із жовтня, зокрема через підвищений попит, то вартість бензинів трималась і зміни відбувалися переважно в невеликих межах. Але все змінилось 21 листопада.

Відтоді й майже без змін станом на 24 листопада середні ціни пального по Україні, за даними ресурсу AUTO.RIA, є такими:

  • А-95+ – 50,62 грн/літр;
  • А-95 – 50,12 грн/літр;
  • А-92 – 49,21 грн/літр;
  • дизельне пальне – 54,28 грн/літр;
  • автогаз – 28,53 грн/літр.

Найменше в цей період здорожчав автогаз. З іншим пальним зміни видно на цьому скриншоті:

Серед трьох чинників, які впливають на вартість пального, – валюта, котирування на зовнішньому ринку та попит. Оскільки долар дорогий, але при цьому показує певну стабільність, то вплинути б мали інші два. Але що відбулось насправді?

Чому пальне подорожчало


Сіренко розповів, що увесь минулий тиждень ціна на нафту на зовнішньому ринку падала. Загалом за підрахунками з початку листопада вартість нафти впала приблизно на 7%. А самих бензинів – 20%. Але попри це, наші українські мережі підняли ціни.

По зовнішніх чинниках у нас мала би бути стабільна ситуація, але роздріб пішов угору. У п'ятницю-понеділок (18-21 листопада, – ред.) це аргументували тим, що ніби в Європі буде дефіцит, і вони в очікуванні цього дефіциту вирішили підняти ціни. Але так не працює.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

А от що стосується такого чинника, як попит, то він дійсно в Україні зріс. І це сталося через масові відключення електроенергії та використання у зв'язку з цим генераторів. Проте Сіренко наголосив, що він не готовий сказати, що цей попит зріс настільки суттєво, що потрібно було підвищувати ціни.

Питання в тому, що навіть попри зростання потреб споживачів їх можна задовольнити, оскільки ринок працює у профіциті і по бензину, і по дизельному пальному. Залишків достатньо для того, щоб ринок нормально функціонував і зміг перенести те збільшення попиту, яке сталося через блекаути.

І головний аргумент: у нас закінчився аграрний сезон. У полі вже роботи не йдуть, а це великий сегмент. Очікувалось, що буде хороша погода, і буде як минулого року, коли до кінця листопада ішло промислове споживання дизельного пального саме в полях. Цього року такого не відбулось, а тому в нас великі залишки, і ці залишки мають піти на заправки. І нема причин піднімати ціни, – пояснив експерт.

Сіренко додав, що, на жаль, поки ні Кабмін, ні Антимонопольний комітет, ні Мінекономіки не опікується питанням цін на пальне уже пів року. І може скластися така ситуація, що ціни на АЗС можуть підняти ще на кілька гривень, що навряд буде обґрунтовано, і спишуть це на війну. Але залишається лише спостерігати. Все ж кількість генераторів збільшується і невідомо, яка ситуація зі світлом буде далі. Багато чого дійсно може залежати від блекауту, що вже буде видно пізніше.

Що буде з курсом долара


Раніше ми розповідали, що основний прогноз, який дають більшість експертів щодо курсу долара, звучить так, що найближчим часом курс коливатиметься в межах від 40 до 41 гривні. Так буде до кінця листопада. Проте вже в грудні можуть бути зміни.

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "Комерційний Індустріальний Банк" Герман Марченко пояснив нам, що курс долара буде стабільним і прогнозованим, але може поступово зрости до позначки 43 грн/дол. Зростання не буде різким, але на нього можуть вплинути такі чинники:

  • суто сезонний фактор – завершення року, відповідні бюджетні виплати, збільшення попиту на готівковий долар;
  • курс, закладений у держбюджеті на наступний рік.

Вирівняти ситуацію вдасться вже у січні. Читайте також наш матеріал про те, що буде з інфляцією в Україні та що зміниться на ринку нерухомості в грудні.

А більше про економічні прогнози читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.