Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На ринку нерухомості "ціновий шторм"? Скільки коштують квартири в ЖК у Києві

Розповідаємо, що відбувається на первинному ринку нерухомості та скільки коштують квартири в ЖК різних класів у липні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вартість квартир в новобудовах зазнає незначних змін

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна вплинула на ринок нерухомості України та певним чином змінила його. Зокрема це стосується й вартості квартир в житлових комплексах, тому ціни на нерухомість дещо коливаються.

За допомогою сайту купівлі-продажу нерухомості ЛУН розповідаємо, скільки коштують квартири в новобудовах у Києві в липні 2023 року.

Які ціни на житло в ЖК можна побачити у Києві?

В липні 2023 року середня ціна квадратного метра становить 45 800 гривень. Ще у червні поточного року квадратний метр коштував в середньому 46 700 гривень.

Порівняно з попереднім місяцем, в новобудовах преміумкласу середня вартість квадратного метра трохи знизилася — зі 115 700 до 113 400 гривень. Однокімнатна квартира в такому ЖК коштує в середньому 8,2 млн гривень.

В новобудовах бізнес-класу квадратний метр наразі коштує в середньому 68 400 гривень. При цьому у червні цей показник становив 69 800 гривень. В такому ЖК середня вартість однокімнатної квартири становить 3,4 млн гривень.

Також дещо знизилася вартість квартир й в ЖК класу комфорт. Наразі ціна квадратного метра в таких комплексах становить 37 700 гривень. Ще у червні квадратний метр в ЖК класу комфорт коштував в середньому 38 500 гривень. Середня вартість однокімнатної квартири в новобудовах такого класу становить 1,9 млн гривень.

Попри тенденцію на зниження вартості житла на первинному ринку нерухомості, в новобудовах економкласу середня ціна квадратного метра в липні трохи зросла, порівняно з попереднім місяцем – з 34 000 до 35 500 гривень. В новобудовах економкласу однокімнатна квартира коштує в середньому 1,3 млн гривень.

Що буде з вартістю квартир у липні 2023 року?

Експертка з нерухомості Вікторія Берещак у коментарі сайту Pro Гроші зазначила, що зараз на ринку нерухомості спостерігається зниження реальної купівельної платоспроможності громадян, яке спричинено низкою факторів:

  • гіперінфляцією;
  • втратою робочих місць, тобто зростанням безробіття;
  • психологічним фактором, а саме не готовністю вкладати гроші у квадратні метри.

За словами експертки, це є певним стримувальним фактором, який впливає на ціну квадратного метра. В результаті спостерігається стримане зростання вартості нерухомості, яка залежить від собівартості будівництва, інфляції, дорожчання будівельних матеріалів, робочої сили тощо.

Раніше ми розповідали, що буде з ринком нерухомості через 5 років. Також ми писали, як перевірити надійність продавця перед придбанням квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.