Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Модульні будинки – новий тренд на ринку нерухомості? Що це таке та скільки коштує

Розповідаємо, що собою являють такі типи нерухомості та з якими проблемами стикаються їх власники

Фото: OLX. Колаж: Pro Гроші

Все, що потрібно знати про модульні будинки в Україні

Фото: OLX. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна в Україні поставила перед ринком нерухомості складне завдання: швидко і якісно забезпечити переселенців житлом, хоч і тимчасовим. Людям, які тікали від бойових дій, був потрібен дах над головою та місце, де вони б почувалися господарями. Дитячі садки й школи, де отримували прихисток українці, не могли стати домівкою, тому виникла потреба у модульних будинках.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з оглядачкою ринку нерухомості Вікторією Берещак і дізнався головне про ці типи будівель.

Що таке модульний будинок та які його головні переваги

Проблему з пошуками окремого житла для сімей ВПО частково вдалося вирішити завдяки створенню комплексів, заповнених модульними будинками. Це приміщення різної площі, яке складається в цілісну будівлю як конструктор – методом збирання окремих частин. Модулі, які можуть виглядати як одна стіна чи як ціла кімната, виготовляють на заводах, а з’єднують в єдину конструкцію безпосередньо на території.

Власне, саме технологію виробництва, а заодно – швидкість досягнення результату, виділяють як основні переваги модульних будинків. Завдяки цьому в західних областях України вдалося за мінімальні терміни звести житлові райони та поселити в них безліч переселенців.

Найперше – економія часу. Якщо говорити не лише про ВПО, то приватних клієнтів також приваблює можливість за короткий час отримати у власність щось на кшталт заміського будинку для відпочинку від метушні мегаполісів. Вони можуть зібрати конструктор за власним бажанням під ключ і швидко отримати приміщення, облаштоване для комфортного життя.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Плюс температурні режими в Україні дозволяють використовувати модульні будинки як основне місце проживання взимку. Якщо вдарять сильні морози, можна замовити додаткове утеплення, зробити теплу підлогу тощо. Тобто клієнти мають великий простір для творчості, щоб створити будиночок своєї мрії.

Що може зіпсувати плюси модульного будинку

Як слушно зауважила експертка, головне – професіоналізм забудовників. Адже неправильна технологія виготовлення конструкції та монтажу зведуть нанівець всі переваги будівлі, що спричинить швидке зношення. Як результат – буде холодно, сиро, з’являтиметься пліснява, матеріали гнитимуть.

Говорячи про недоліки, обмеженість у дизайнерських рішеннях – це не найстрашніше для клієнтів. Якщо замовити виготовлення у непрофесійної компанії, можна зіткнутися з проблемою неякісних матеріалів, які не мають сертифікатів. На жаль, цим інколи зловживають забудовники, заплющують очі. Випари від неякісної деревини не дозволять прожити у модульному будинку навіть місяць. Отже – гроші викинуті на вітер.

Вікторія Берещак зауважила, що проблема з недотриманням державних стандартів виникла через недостатній рівень розвитку ринку в Україні. За два роки, ще до початку повномасштабного вторгнення, кількість невеликих компаній, які займаються виробництвом, збільшилася максимум на 20%. На ринку нерухомості попит переважає на класичні заміські будинку, тоді як модульні купують дуже рідко. На жаль, коли потрібно побудувати сотні будівель для ВПО у максимально стислі терміни, не завжди вистачає часу на отримання сертифікатів якості.

Які ціни на модульні будинки в Україні

За словами оглядачки, середня вартість квадратного метра якісного та укомплектованого модульного будинку становить 1 000-1 500 доларів. Тобто ціни нічим не поступаються вартості стандартної нерухомості в Україні. На думку Вікторії Берещак, це обґрунтовані показники, якщо мова про інноваційні технології, наявність документації про дотримання державних стандартів, різноманіття дизайнерських рішень, високий рівень доброустрою тощо.

Якщо ми говоримо про звичайну будку, за яку забудовники вимагають 1 000 доларів, то, звісно, вони необґрунтовані. Зауважу, мова саме про комерційні замовлення. Модульні будинки для соціальних проєктів не реалізують настільки дорого. Про що дійсно мають дбати компанії, які виготовляють конструкції для прихистку переселенців, – це про утворення повноцінного житлового середовища, в якому люди не почувають себе, як мешканці гетто.

Дійсно, велика проблема всіх соціальних історій – відсутність комфортної та зручної інфраструктурної площі. Масштабні комплекси для ВПО зазвичай будують на пустій території, де навіть магазину немає. Це негативно впливає на емоційний стан людей, яким потрібно відчувати себе частиною повноцінного соціального кластера, а не відчуженого середовища. З часом, впевнена експертка, ринок буде розвиватися, а з ним – з'являтиметься розуміння шляхів його вдосконалення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, за скільки можна винайняти автономний будинок. Також ми повідомляли, яка небезпека з’явилась у будинках під час відключень світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.