Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Квартира за 5 років – скільки треба відкладати із зарплати, щоб зібрати на житло

Розповідаємо, якими способами можна зібрати необхідну суму для купівлі житла за 5 років

Фото: Pexels, Flickr, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Щоб зібрати більше грошей, можна інвестувати

Фото: Pexels, Flickr, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Ціни на житло в Україні постійно змінюються, особливо цей ринок переживає багато процесів під час повномасштабної війни. Та все ж у людей є потреби в купівлі нерухомості, і придбання квартири може стати серйозною ціллю на майбутнє в часи кризи.

Pro Гроші порахували, як довго можна відкладати на квартиру із зарплати і розповідають про способи заощадження.

Перший етап – оцінка потреб і можливостей

Отже, перше, що треба зробити, якщо ви плануєте накопичувати на квартиру, визначитися, яке саме житло вам потрібне. Річ у тому, що ціни дуже залежать від регіону, міста, району, кількості кімнат, типу будови, первинний чи вторинний ринок тощо.

Наприклад, згідно з даними ЛУН, станом на кінець серпня 2022 року середня ціна на 1 м кв. у новобудові Києва становила 46 100 грн. Для Львова і області цей показник становить 34 600 грн, для Одеси і області – 34 700 грн.

Тобто, якщо купувати двокімнатну квартиру у новобудові Києва на 50 м кв., то вона в середньому коштуватиме близько 2 300 000 грн. Для вторинного ринку двокімнатна квартира на 50 м кв. може коштувати менше – до 2 000 000 грн.

Наступний етап – оцінити рівень своїх доходів, скільки з цих грошей витрачаються, і скільки реально можна відкладати.

Уявімо, що дохід людини – 20 000 грн на місяць. Якщо щомісяця відкладати 40% (8 000 грн), за п'ять років ми зберемо лише 480 000 грн.

Якщо ж людина хоче назбирати на квартиру в київській новобудові за 2 300 000 грн, яку ми описали вище, то навіть якщо відкладати всю зарплату, за цей час вдасться зібрати лише половину суми. Але цього може вистачити для такої квартири на вторинному ринку.

Як заощадити більше грошей?

Існують способи для того, щоб заощадити більше грошей. Основний – отримувати пасивний дохід через купівлю цінних паперів або депозити. Так можна і надійно зберегти наявну вже у вас суму, і заробити на ній відсотки.
Один з варіантів – купити військові облігації. Так можна зберегти гроші, отримати відсотки і допомогти державі під час війни.

Також є єврооблігації – їх можуть випускати і уряди, і будь-які організації. Ми вже пояснювали, що суть облігацій у тому, що ви позичаєте гроші, наприклад державі, і за це потім отримуєте гарантовано всю суму та відсотки за неї. Велика перевага таких цінних паперів – у них досить високі ставки та вони не оподатковуються.

Разом із депозитами такі способи заощадження грошей є найбільш популярними. Так, зібрати на квартиру вдасться швидше. Але є ще один нюанс.

Коли ви ставите собі за мету якусь суму, варто врахувати зміни на ринку. В умовах війни ситуація досить непередбачувана, і ринок нерухомості залежить від багатьох чинників. Основний – перебіг бойових дій та рівень інфляції. Тому треба бути готовими, що через 5 років вартість бажаної квартири буде значно більшою, і закласти додаткову суму у свій план заощадження. Щоб мінімізувати ризики і неприємні сюрпризи, потрібно постійно моніторити ціни та за потреби консультуватися з фахівцями.

Раніше ми поспілкувалися з фахівцем про те, як купити нерухомість на вторинному ринку і не розчаруватися. Також читайте, в чому проблема кредитів на житло під 0-7% та хто їх отримає.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.