Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пільгова іпотека для обмеженого кола: в чому проблема кредитів на житло під 0-7% та хто їх отримає

Для реалізації нової державної іпотечної програми "Українська мрія" зі ставками 0-7% є багато ризиків, але до кінця 2022 деякі українці вже отримають кредити

Фото: Pexels, НБУ, пресслужба Ощадбанку. Колаж: Pro Гроші

Пільгове кредитування під 0-7% доступне окремим групам населення

Фото: Pexels, НБУ, пресслужба Ощадбанку. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану банки стали рідше видавати кредити, зокрема і на житло. Проте держава запускає нову іпотечну програму, що розрахована переважно на громадян із пільгових категорій – військовослужбовців, ветеранів, медиків, поліцейських, педагогів, ВПО та інших.

Тетяна Путінцева, голова правління АТ "Комерційний Індустріальний Банк" розповіла, чому іпотеку під час війни отримати складніше, і скільки людей можуть розраховувати на "Українську мрію".

Протягом останніх років іпотека не була пріорітетом для банків

У 2020-2022 роках на вторинному та первинному ринках житла іпотечні кредити займали лише 3-5% від усіх кредитних угод. З квітня по серпень цього року українцям видали лише кілька таких позик.

"Більшість комерційних банків з лютого 2022 року частково або повністю згорнули власні іпотечні програми, а також спільні іпотечні програми із забудовниками. Це також стосується, банків, що були учасниками державної програми під 7%", – зазначила Путінцева.

Основними причинами, чому банки не готові давати кредити на житло, експертка назвала такі:

  • війна непередбачувана, і зберігаються високі ризики, що пошкодженого майна, яке придбали в іпотеку, стане більше;
  • Нацбанк суттєво підняв рівень облікової ставки, а це потенційно збільшує відсоткові виплати позичальника до 30-35% на рік;
  • до кінця 2022 року фактична інфляція може перевищити 40%, а у 2023 році очікується, що знецінення гривні може скласти ще 30%;
  • прибуток українців, які є потенційними позичальниками, знижується у 2-2,5 рази (через вимушене безробіття, втрату майна, згортання бізнесу тощо);
  • падають і прибутки банків, які в своєму розвитку робили вагому ставку саме на іпотеці;
  • значні ризики, що позичальники не зможуть сплатити відсотки за вже надані кредити.

Але при цьому іпотечна програма, де кредити на житло видаватимуть під 0-7%, важлива для всіх сторін. Громадяни пільгових категорій мають змогу отримати власне житло за вигідними умовами, а банки, надаючи такі кредити, можуть покращити імідж і отримати певний поштовх для розвитку. Позитивний вплив отримає і ринок нерухомості.

На скільки кредитів можна розраховувати вже до кінця року

Попри очевидні переваги є і деякі проблеми з цією програмою.

"Українська мрія" потенційно може стати рушієм розвитку не лише банківського сектору, а й ринку нерухомості. Насамперед, мова йде про пожвавлення як вторинного, так і первинного ринків. Водночас, для ефективного запуску державної іпотечної програми мають бути напрацьовані механізми, які б дали змогу залучити до цієї програми щонайменше 40% всіх комерційних банків", – пояснила Путінцева.

Вона наголосила, що досі громадськість не дуже розуміє, як програма має реалізовуватись. Зокрема, потрібно встановити розміри і обсяги фінансування, умови банків для участі.

Та попри все експертка каже, що в рамках "Української мрії" з жовтня по грудень включно може бути видано до 20-25 кредитів на придбання житла, і в умовах війни такий результат стане цілком прийнятним. Імовірно, що їх видаватимуть у відносно безпечних регіонах країни, зокрема у західних областях. І видача цих кредитів допоможе активізувати цей процес у наступному році.

Чому банки не позичають грошей під час війни

Раніше ми розповідали, що майже всі пільгові умови кредитування вже скасували, і нові кредити видають неохоче. Як і з іпотекою, причина в тому, що банки ретельно вивчають кредитні історії позичальників і так намагаються уникнути ризиків.

Кредити видають нині лише тим, хто має гарну кредитну історію, не має жодних боргів, і може надати всі необхідні документи, інформацію про свій фінансовий стан і власне зможе обслуговувати позику. Якщо ж у банку будуть сумніви, що гроші можуть не повернути, кредиту він не дасть.

Сайт Pro Гроші розповідав і про те, хто і як може відмовитися від кредиту і як це зробити та як перевірити свою кредитну історію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.