Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заробити без роботи: що таке єврооблігації і як з них отримати прибуток

Цей спосіб купівлі цінних паперів є одним із найбільш надійних і прибуткових

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Такі інвестиції вважаються дуже прибутковими і надійними

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зберігати заощадження можна так, щоб отримувати з цього додаткові гроші. Один із способів це зробити – купити цінні папери, до яких відносяться зокрема єврооблігації, або євробонди.

Розповідаємо, що це таке, і як на цьому заробити.

Потрібна іноземна валюта

Облігації бувають різні, і вони за суттю схожі на депозити. Це такі цінні папери, які можуть випускати і держави, і організації, і компанії тощо. Проте відмінність від депозиту у тому, що інвестор стає кредитором для банку або держави.

Коли компанії, банку чи державі потрібен кредит, то є кілька способів його отримати. Перший – може бути один кредитор, який дасть необхідну суму і отримає потім відсотки. Другий – позичальник впустить єврооблігації, і всю суму розіб'ють на багато частин. Так, кредиторів може бути багато, і всі вони отримають відсотки.

Єврооблігації мають купони – вони дають право кредитору на відсотки.

В інвестиційній компанії Freedom Finance Ukraine розповіли, що у євробондів є декілька визначальних переваг:

  • в порівнянні з валютними депозитами вони мають високий прибуток;
  • допустима подвійна деномінація, тобто коли виплати проводять у валюті, яка відрізняється і від держави емітента, і від тієї, в якій випущені боргові розписки (наприклад, український інвестор купив фунтову єврооблігацію і бажає отримувати доларові купони);
  • цінні папери можна використовувати як заставу, оформлюючи кредит у банку;
  • ймовірність дефолту невисока, і є гарантований викуп після закінчення терміну погашення;
  • продати єврооблігації можна в будь-який момент (а достроково вилучити банківський вклад без втрати відсотків часто немає можливості);
  • також вони не оподатковуються.

Євробонди бувають таких видів за терміном дії:

  • короткострокові (в обігу до року);
  • середньострокові (1-10 років);
  • довгострокові (10 років і більше).

Також вони бувають різними за методами виплати доходів та датою погашення.

Загалом найбільш надійними вважаються єврооблігації внутрішньої державної позики (ОВДП) України. Найпростіший спосіб їх купити – звернутися в інвестиційну компанію. У такому випадку укладається договір з брокером.

"Облігації можна придбати на зовнішніх ринках за наявності вільних коштів на рахунках в іноземних банках, купити через комерційні організації або скористатися послугами інвесткомпаній. Євробонди продаються лотами, кількість облігацій в яких різна: 100 шт., 200 шт. тощо. З цієї причини інвестиції в єврооблігації вимагають істотних капіталовкладень – понад 100 тис. доларів", – пояснили в Freedom Finance Ukraine.

Як заробити на євробондах

Заробити на таких цінних паперах можна завдяки купонному доходу єврооблігації або завдяки зростанню її вартості. Цінність підвищується через різницю курсів валют.

"Враховуючи зростання курсу валюти, краще вкласти кошти в довгострокові папери надійного емітента (того, хто випускає цінні папери. – Ред.). В результаті можна отримати хороший прибуток. Залежно від емітента прибутковість євробондів варіюється від 3% до 10%. Середній відсоток становить близько 5%. Така ж ситуація з періодом погашення. Чим він коротший, тим менша процентна ставка. І навпаки, інвестування в довгострокові євробонди гарантує вищий рівень прибутковості", – розповіли експерти.

Врешті-решт тим, хто забажає інвестувати в євробонди, варто пам'ятати і про ризики. Вони можуть виникати через різні причини, і тому перед ухваленням остаточного рішення краще проконсультуватися із експертами.

Як купити військові ОВДП

Раніше ми розповідали, що це облігації, які мають на меті допомогти державі у війні. Тобто, українці, купуючи їх, не лише отримують прибуток, а і роблять вклад в обороноздатність держави.

Купити їх можна у банків-первинних дилерів чи у ліцензованих брокерів. І в кожного є свої умови. Читайте у нашому матеріалі, як купити військові облігації без комісій.

Ми також розповідали, скільки банки заробляють на високій обліковій ставці і хто в лідерах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.