Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шалені прибутки чи неокупні збитки? Чи варто здавати квартиру на Новий рік

Детально розповідаємо все, що ви маєте врахувати перед здачею квартири на новорічні свята

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Здавати квартиру на Новий рік потрібно максимально обережно

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Здавати квартиру на Новий рік – надзвичайно прибуткова справа, принаймні, так було до повномасштабної війни. Але великі прибутки – це завжди й великий ризик для власника нерухомості.

Про те, у чому особливість такої оренди, скільки можна заробити цьогоріч та що варто врахувати господарям, сайт Pro Гроші поспілкувався з експерткою ринку нерухомості Вікторією Берещак.

За словами експертки, до 24 лютого здавати квартиру подобово на новорічні свята було надзвичайно вигідно і дуже популярно серед власників нерухомості.

Займалися цим переважно ті, хто і до свят здавав житло короткостроково, оскільки власники, орієнтовані на довгострокову перспективу, націлені на інший результат і до того ж не можуть просто виселити орендарів на період різдвяних свят.

Ті, у кого квартира була вільна, вони залишались у великому плюсі, оскільки націнка на подобову оренду у новорічні свята становила 300 чи навіть 500 відсотків, залежно від місця розташування, площі, виду з вікна тощо. Найбільш популярними були центральні райони міста, а також квартири великої площі.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Війна все змінила

Але зараз пішов вже десятий місяць повномасштабної війни й говорити про той сплеск попиту, який спостерігався зазвичай, не доводиться.

Берещак радить навіть не сподіватися на довоєнні заробітки, але ринок все ж продовжує функціонувати.

Якщо є таке бажання і вільна квартира, можна пошукати собі орендарів на Новий рік. Я не думаю, що їх буде багато, чесно кажучи, бо обсяг попиту впав у декілька разів, казати у скільки точно, будемо вже після Нового року, – пояснює експертка.

Що треба врахувати?

Головне, що має врахувати власник – зношеність квартири може бути набагато більшою, ніж зазвичай, тож ви маєте бути готовим закладати у вартість клінінг.

Це мінімум плюс 30% до вартості, а якщо квартира великої площі, то на професійне прибирання наслідків святкування доведеться додати ще плюс 50% до орендної плати.

Якщо ви не хочете побачити свою квартиру зруйнованою або зі зламаною технікою, обов’язково пропишіть у правилах користування житлоплощею всі нюанси.

Якщо ви не хочете залишитись ні з чим, краще укласти договір, який буде якимось законним чином засвідчений. Для цього нам потрібен рієлтор або нотаріальна чи юридична посвідка. Ще треба врахувати правила в’їзду та виїзду, оскільки з цим часто бувають проблеми під час короткострокової оренди, — розповідає експертка.

Ви маєте чітко проговорити з орендарями та прописати в договорі точний час заїзду та виїзду і наголосити, що це має відбутися ні годиною пізніше. Звісно, можна піти на поступки, але це вже на ваш розсуд.

Оглядачка ринку розповідає, що саме після свят буває складно виселити гучну компанію, бо зранку таких орендарів важко навіть розбудити.

Тож у договорі прописуйте абсолютно все, що для вас важливо, так ви максимально убезпечите себе. Можна зазначити, що квартиру потрібно повернути у тому ж стані, у якому її здавав господар. Це стосується усіх наслідків гучного святкування та алкогольного сп’яніння.

Оренда без договору

Мабуть, кожен, хто колись знімав чи здавав квартиру подобово, знає, що дуже часто це відбувається взагалі без зустрічі орендаря і власника.

Зв’язуються через інтернет, гроші також пересилають онлайн, а ключ залишають "під килимком" чи десь і іншому потаємному місці. По закінченню терміну оренди ключ повертають на місце і з’їжджають ще до приїзду власника.

Це типова схема, яку Берещак не радить застосовувати, хіба що на страх і ризик. Звісно, вам можуть попастися дуже свідомі орендарі, однак чи варто так ризикувати у новорічну ніч?

Якщо ви здасте квартиру без будь-якого договору, ризикуєте не отримати жодної компенсації за зламані меблі чи вкрадену техніку після виїзду "гостей".

Краще все таки організувати зустріч і прописати права та обов’язки сторін, бо святкування – це специфічна історія. Це не довгострокова оренда, коли люди заїжджають надовго у квартиру. Ви бачите цих людей вперше і в останнє, — розповідає експертка.

Скільки можна заробити цьогоріч?

Навіть не розраховуйте на довоєнні прибутки, по-перше – попит набагато нижчий, по-друге – доходи населення впали, по-третє – фокус уваги зараз явно не на святкуванні Нового року. Але підняти цінник приблизно вдвічі, враховуючи вартість клінінгу, все ж таки можна.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що чекає українців після прийняття скандального закону про реформу містобудування і розповідав, що буде з цінами на квартири в грудні. Більше про все, що потрібно знати перед Новим роком, читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.