Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Квартира без ремонту – не вирок: чому не варто боятися купувати "голе" житло

Експерт пояснив, як змінилися ціни на будівельні роботи та матеріали і чому саме зараз вигідно купувати квартири без ремонту

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зараз вартість ремонтних робіт знаходиться на довоєнному рівні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зараз багато людей, які хочуть купити квартиру, шукають варіанти вже з наявним ремонтом, адже вони переконані, що ціни на ремонтні роботи зараз просто "космічні". Так, навесні 2022 року вартість будівельних матеріалів дійсно зросла на 30-40%, проте вже в липні минулого року ціни на основні будівельні матеріали зафіксувались й потім вони зростали в середньому на 3-4% на місяць.

Про це сайту Pro Гроші розповів експерт з нерухомості та автор блогу home_realtor Віталій Свірідов.

Як змінилася вартість будівельних робіт?


Щодо вартості будівельних робіт, то можна сказати, що вона майже не змінилася. За підрахунком експерта, ціни на будівельні роботи, за період від початку війни до теперішнього часу, зросли приблизно на 10%.

Важливо розуміти, що мова йде про вартість робіт в гривні. Якщо порахувати це через долар, курс якого піднявся десь на 7-8 грн, то тоді вартість будівельних робіт знизилася десь на 15%. Ціни на основні будівельні матеріали та роботу фахівців ні в який космос не відлітали, вже майже рік. Вони природньо зростали в гривні, як це було і до початку війни.
Віталій Свірідов

Віталій Свірідов

Експерт з нерухомості та автор блогу home_realtor

Так, вартість ремонту може стати "космічною", але це відбудеться трохи пізніше, коли почнеться масова відбудова, а на первинному ринку нарешті запрацює програма пільгового кредитування для всіх громадян.

Чому вигідно купувати квартиру без ремонту?


Експерт назвав основні причини, чому саме зараз вигідно купувати квартиру без ремонту в новому фонді.

  • Матеріали та робота фахівців надалі будуть лише дорожчати

Через низький попит на будівництво та ремонт, учасники будівельного ринку насправді стримують зростання цін. Як тільки повноцінно запрацює механізм компенсації за пошкоджене та зруйноване майно, коли ми отримаємо ще більші гарантії безпеки, тоді попит на ремонтні роботи та матеріали зросте майже миттєво. А разом з ним, відповідно, і ціни. Цього дуже зараз чекають всі будівельники, які через низький попит на будівельні роботи, працюють за довоєнними цінами.

За 5 місяців з початку цього року ціни на основні будівельні матеріали зросли лише на 7,4%. При поточній інфляції 17% таке зростання можна вважати статистичною похибкою, – каже Віталій Свірідов.

  • У людей є великий вибір квартир

На ринку нерухомості зараз дійсно багато пропозицій квартир без ремонту. Наприклад, у Києві в відомих житлових комплексах таких, як Нова Англія та Нивки Парк, квартир без ремонту представлено рівно у 2 рази більше ніж квартир з ремонтом.

Дуже приємно, коли є опція – обирати. І разом з тим не потрібно додатково оцінювати чийсь ремонт, який, як правило, у 80% випадків не підходить покупцеві з тих чи інших причин.
Віталій Свірідов

Віталій Свірідов

Експерт з нерухомості та автор блогу home_realtor

  • Можна зробити ліквідний товар

Якщо проаналізувати весь ринок житлової нерухомості Києва, то можна побачити, що зі 100 квартир з ремонтом лише 5-10 квартир мають хоч якусь привабливість. Решта – це відвертий неліквід за шалені кошти.

Зазвичай, це ремонт "побитий" часом, або "невмираюча" класика, або "цукерки" під продаж з елементами весняної акції з Епіцентру. Дійсно, хорошу квартиру знайти важко. І якщо зараз купити щось з цього, то продати потім вигідно таке житло буде майже нереально, – зазначив експерт.

Однак, якщо зараз купити "голу" квартиру та зробити в ній розумний, продуманий ремонт, то цілком можна розраховувати не лише на повернення вкладених коштів, а й на додану вартість.

  • Можна торгуватися

Зараз квартири станом "після будівельників" дійсно довго продаються, через те, що люди бояться зв'язуватися з ремонтом. Тому, після кількох місяців безрезультатного продажу, власники таких квартир стають більш лояльними та готові вести перемовини щодо коректного торгу.

Раніше ми розповідали, як розпізнати небезпечний ЖК для купівлі квартири. Також ми писали, які квартири треба обходити десятою дорогою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.