Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кредит отримати неможливо? Що відбувається з іпотеками в українських банках

Розповідаємо, скільки заявок на пільгове кредитування погодили банки влітку

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Банки не охоче видають кредити на житло

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок довгострокового кредитування під заставу нерухомості працює попри війну в Україні і цьому намагається допомогти навіть уряд.

Про те, як живе іпотечний ринок зараз розібрались в "Урядовому кур’єрі".

Пільги не для всіх

Наразі Кабмін ухвалив вже дві постанови, які регулюють питання пільгових іпотек. Програма має запрацювати вже з 1 жовтня, однак скористатися кредитом під 3% на 20 років з початковим внеском 20% на купівлю житла зможуть лише чотири категорії:

  • військовослужбовці, працівники сектору безпеки та оборони;
  • медики;
  • вчителі та педагогічні працівники;
  • науковці.

Згодом цю програму мають поширити на всіх українців, чия житлова нерухомість не перевищує 52,5 м2 + 21 м2 на кожного члена сім’ї, але кредитна ставка зросте до 7%.

"Якою саме буде програма, покаже час, адже тут багато залежатиме й від можливостей держави як сторони, що забезпечуватиме компенсацію за відсотковою ставкою, й від внутрішньоекономічної та соціальної ситуації, адже населення завжди дуже чутливо реагує на будь-які події в умовах війни", — кажуть в Асоціації українських банків.

Що відбувається з іпотеками зараз?

НБУ опитав 30 фінустанов, які мають іпотечний портфель 97,3% і всі вони заявили, що валова іпотечна заборгованість громадян перед ними поступово скорочувалася до кінця червня.

"До причин, що зумовили цю тенденцію, належить припинення видачі іпотечних кредитів банками, що відповідно спричиняє і скорочення заборгованості за ними", — зазначає заступник голови правління Асоціації представників малого та середнього бізнесу міста Києва Вікторія Тютюнникова.

В Асоціації українських банків зазначили, що з березня іпотечне кредитування банки зупинили повністю. І з початку весни до липня видали лише два кредити такого плану у Львівській і Полтавській областях, а у липні не було видано жодного.

Також зазначається, що банки, які наприкінці літа почали поступово відновлювати іпотечне кредитування, роблять це в межах державної програми здешевлення вартості іпотечних кредитів "Доступна іпотека 7%".

Цими фінустановами є ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк.

Кілька іпотечних кредитів у другій половині серпня видав лише один банк, а за два тижні вересня схвалив п’ять заявок з шести.

Раніше наш сайт писав, як оформити пільгову іпотеку в "Дії" і розповідав, в чому проблема програми з пільгового кредитування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.