Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інвестувати в нерухомість може стати невигідно — у чому причина

В Україні з листопада набирають чинності норми Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України"

Фото: Pro Гроші, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості в Україні зазнає змін

Фото: Pro Гроші, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Інвестиції у нерухомість є доволі поширеним видом капіталовкладення серед українців. Однак після набуття чинності закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України", кількість інвестиційних угод може суттєво скоротитися.

Таку думку висловив співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

Він зауважив, що документ запроваджує податок на доходи фізосіб у розмірі 18% з різниці між ціною купівлі і ціною продажу при першому продажу квартири за рік та 5% – для наступних продажів. Наслідком цього може стати перехід частини ринку в тінь, коли офіційно демонструватимуть мінімальну різницю з купівлі та продажу, а більша частина прибутку буде оформлюватися готівкою.

"Запровадження оподаткування інвестиційних угод фактично прирівнює первинний ринок до вторинного. Відповідно, може суттєво скоротитися кількість громадян, що використовують первинний ринок як вид бізнесу, вкладаючи кошти на початкових стадіях будівництва з метою подальшого продажу майбутніх квартир ближче до завершення будівництва з прибутком в середньому від 30% на кожній квартирі", – каже експерт.

На його думку, новий податок призведе до скорочення щонайменше на 1/4 прибутку "перекупників", а по суті –інвесторів.

Він звернув увагу на те, що на кінець 2021 року на первинному ринку житла частка інвестиційних угод з метою збереження та примноження коштів громадян становила близько 50-55% від їхньої загальної кількості.

Семенцов зазначив, що впродовж останніх 20 років однією з особливостей українського первинного ринку житла була можливість інвестувати в квартиру на початкових стадіях будівництва за значно нижчою ціною – щонайменше на 30%, ніж купувати аналогічне житло на вторинному ринку. Фактично будівництво велося за кошти інвестора-покупця, який чудово розумів усі дотичні ризики

Він наголосив, що у найближчі 3-6 місяців ситуація на первинному ринку житла залежатиме, насамперед, від перебігу війни та наявності попиту.

"Найближчими місяцями девелопери намагатимуться завершити будівництво вже розпочатих об’єктів, згорнувши плани з будівництва нових ЖК. Водночас не варто очікувати стрімкого зростання попиту без залучення доступної і масової іпотеки. Без "ін’єкції" спеціальних державних програм з кредитування як девелоперів, так і покупців первинний ринок поновлюватиметься досить повільно", – підсумував керуючий партнер компанії.

Нагадаємо, ми також розбирали, як нові податки вплинуть на вартість нерухомості.

Також ми писали, що принесе українцям набуття чинності нового закону про нерухомість та чому самі забудовники будуть менше будувати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.