Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Є дві категорії квартир: що буде з цінами на нерухомість до кінця року

Разом з експертом розповідаємо, що буде з вартістю квартир у новобудовах до кінця цього року

Фото: "Київміськбуд", Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Забудовники враховують платоспроможність українців

Фото: "Київміськбуд", Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Вартість квартир у Україні суттєво змінилась від початку повномасштабного вторгнення. Лише за літо ціни за квадратний метр зросли на кілька тисяч.

Скільки доведеться платити за нерухомість до кінця року, Pro Гроші розповів президент Асоціації фахівців з нерухомості України Юрій Піта.

Так, експерт пояснив, що нині слід орієнтуватися на дві групи житла:

  1. Новобудови, які були готовими щонайменше на 70-80% до початку повномасштабної війни.
  2. Нові проєкти.

За словами експерта, на першу категорію, тобто на житло, яке майже готове було ще до повномасштабного вторгнення РФ, витрати були довоєнні, менші, ніж тепер. І тому забудовники будуть їх продавати з урахуванням довоєнного періоду, відповідно і ціна не дуже змінювалась.

А от з новими проєктами ситуація інша, адже під час воєнного стану ціни на будівельні матеріали та будівельні роботи зросли. Тому, як розповів Піта, для другої категорії теоретично можуть встановлювати більшу вартість. Про це кажуть деякі експерти. Хоча на думку Піти, вони сильно зростати не будуть.

Думаю, що забудовники відчуватимуть ринок. Навіть не так вартість будівельних матеріалів буде впливати, хоча вона має впливати в першу чергу. Вони будуть все ж таки орієнтуватись на ринок, який зараз не такий активний. Можна ціну поставити будь-яку, але якщо житло не буде продаватись, то тоді це не бізнес, – зауважив експерт.

Оскільки платоспроможність українців падає, вони не зможуть оплачувати надто дороге житло, вважає Піта. Саме цей фактор змусить забудовників утримувати ціни на новобудови. Така ситуація може зберігатися до кінця року.

Нагадаємо, видання Pro Гроші поспілкувалося з експертом ринку нерухомості Вікторією Берещак про зростання цін на житло та про те, чи варто зараз купувати та продавати житло.

Також ми розповідали, скільки коштують квартири в новобудовах під Києвом. Загалом житло під Києвом дешевше, ніж у самій столиці. Якщо середня ціна квадратного метра у Київській області становить 32 300 грн, то у місті за квадратний метр в середньому прийдеться заплатити 48 200 грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.