Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні визначили максимальну суму компенсації за зруйноване житло – скільки виплатять

Для того, аби визначити розмір компенсації, потрібно провести оцінку житла, яке було зруйновано внаслідок російської агресії

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Програма "єВідновлення" у тестовому режимі запрацює в Україні вже на початку травня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже ухвалили порядок відновлення житла пошкодженого внаслідок російської агресії та встановили максимальну суму компенсації, яку зможуть отримати українці.

Про це йдеться в Постанові Кабміну № 381.

Відомо, що виплата такої компенсації передбачена для закупівлі будівельних матеріалів для ремонту у пошкоджених будинках, відокремлених житлових будинках садибного типу, зблокованих будинках з окремими квартирами, що мають свій власний вхід з вулиці, котеджах та будинках одноквартирних підвищеної комфортності, будинках садибного типу, дачах.

Який максимальний розмір компенсації зможуть отримати українці?

Розмір компенсації залежатиме від оцінки пошкодженого житла спеціальною комісією, проте в Україні була визначена максимальна сума, яку постраждалі зможуть отримати у вигляді компенсації. Йдеться про виплату у розмірі 500 000 гривень за один пошкоджений об'єкт.

Насамперед виплачуватимуть компенсацію таким громадянам України:

  • учасникам бойових дій;
  • родинам загиблих військовослужбовців;
  • мобілізованим;
  • багатодітним родини;
  • людям з інвалідністю.

Програма "єВідновлення" в тестовому режимі запрацює в "Дії" вже з 10 травня.

Яка компенсація за зруйноване житло передбачена для громадян?

  • Власники знищених квартир та інших житлових приміщень одержать житловий сертифікат — документ, що підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення (у тому числі такого, що буде споруджене в майбутньому) в обсязі визначеної грошової суми.
  • У власників приватних будинків буде вибір — отримати житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку або грошову компенсацію, яку будуть перераховувати на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва.
  • Використати сертифікат можна буде протягом п’яти років з дня його видачі.

У разі, якщо ціна житла буде нижчою за суму, зазначену в сертифікаті, недоотриману частину компенсації будуть сплачувати власнику житла лише за рахунок грошових коштів, отриманих від РФ для відшкодування збитків.

Раніше ми розповідали, як влаштуватися до "Армії відновлення" та скільки платять українцям. Також ми писали, скільки коштів необхідно для відновлення України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.