Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці в Польщі можуть отримувати дві пенсії – кому та скільки виплачують

Громадянам України належать дві пенсії, навіть якщо вони постійно проживають у Польщі

Фото: Pixabay, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримувати польську пенсію

Фото: Pixabay, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Українці мають право на пенсійні виплати у Польщі, що регулюється підписаною у 2012 році угодою про соціальне забезпечення. Причому розмір не може бути меншим мінімально встановленого законодавством.

Про це пише аналітичний центр Gremi Personal.

Аби отримувати грошове забезпечення, потрібно відповідати конкретним критеріям. Зокрема мати останнє місце роботи (до настання пенсійного віку) — в Польщі, а також бути офіційно працевлаштованим, тобто виконувати обов’язки за трудовим договором або договором доручення.

Плюс потрібно зважати на вік і наявний страховий стаж. Жінки можуть вийти на пенсію в 60 років, чоловіки – в 65 років, мінімальний стаж повинен становити 20 і 25 років відповідно. Важливо знати, що враховують загальний стаж, а не тільки за час проживання у Польщі. Тобто роки, зароблені в Україні, теж забезпечують необхідну кількість років.

Наостанок, треба постійно проживати у Польщі, щоб отримувати пенсійне забезпечення. Зауважимо, мінімальна сума виплат становить 1 445,48 злотих на місяць, або близько 12 400 гривень. Лише сукупність вказаних критеріїв забезпечує українцям польську пенсію. Причому навіть у разі наявності стажу рік чи півтора за час проживання у Польщі держава доплачуватиме до мінімальної суми.

Нагадаємо, що українці одночасно отримуватимуть дві виплати, в тому числі – від України за наявний страховий стаж.

Як оформити пенсію у Польщі

Заяву та відповідні документи приймають у ZUS (Управління соціального страхування). Потрібно звернутися до органу за місцем проживання та надати оригінали паспорта, номера PESEL, карти побиту (вона необхідна для підтвердження статусу тимчасового проживання), реєстраційного номера картки платника податків, документів про стаж (трудової книжки, довідок, диплома, військового квитка тощо).

Також варто відкрити рахунок у банку та повідомити ZUS реквізити. Співробітники управління на основі документів заповнять і завірять формуляри, надішлють повний пакет до Пенсійного фонду України. Там повинні підтвердити право людини на пенсію. Якщо відповідь буде позитивною, то особа зможе забирати виплати однією сумою за квартал у євро за офіційним курсом Національного банку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що родинам загиблих військових платитимуть спеціальну пенсію. Також ми повідомляли, що ПФУ знатиме більше про доходи громадян і розповідали, що зміниться для отримувачів субсидій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.