Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям стало простіше шукати роботу за кордоном? Що змінилося на ринку праці в Європі

Розповідаємо, як відбувається працевлаштування наших громадян у Європі та яка тут роль агенцій

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці за кордоном не повинні платити за працевлаштування

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зараз за кордоном знаходиться велика кількість українців, які шукають роботу, аби забезпечити себе та своїх рідних. Раніше для працевлаштування потрібно було платити певну суму так званого "збору", щоб агенція, через яку українець шукає роботу, зібрала необхідний пакет документів. Проте зараз ця процедура повністю безплатна.

Про це повідомила директорка департаменту рекрутації міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal Аліна Джоболда виданню TRAVEL РБК-Україна.

Українцям не потрібно платити за працевлаштування в Європі

Згідно із законопроєктом "Про захист працівників за кордоном", працевлаштуванням українців за кордоном мають право займатися лише ті агенції, які мають відповідну ліцензію.

"Раніше в процесі влаштування на просту роботу в тій самій Польщі, Чехії чи Італії українські агенції брали з людини великі суми грошей за оформлення так званого "пакета документів". Зараз такі агенції мають надавати свої послуги повністю безплатно", – каже Аліна Джоболда.

Нещодавно в Україні ухвалили закон "Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном". Він передбачає контроль процесу працевлаштування за кордоном та турботу про громадян, які зараз знаходяться в пошуку роботи.

Яка роль агенції в працевлаштуванні українців за кордоном

Великі підприємства в Європі завжди звертаються до агенцій, аби знайти працівників на вакансії. Для українців це єдиний можливий легальний спосіб знайти роботу у таких організаціях.

"Наразі агенцій, які допомагають працевлаштуватися за кордоном, в Україні стало менше, це пов'язано з різними факторами, найголовніший з них – війна. Проте зараз багато українців індивідуально в соцмережах знаходять такі агенції в Європі", – зазначила експертка.

Щодо попиту серед українців, він суттєво змінився, адже після початку повномасштабної війни багато наших громадян виїхали за кордон. Наразі роботу в Європі шукає більше жінок, ніж чоловіків.

Що зміниться в дистанційній роботі в Польщі

У квітні 2023 року працівники в Польщі матимуть змогу працювати з дому тільки уклавши відповідний договір із роботодавцем, а не за усною домовленістю. Всі умови такої роботи будуть чітко регламентовані у таких документах:

  • угода між роботодавцем та профспілкою;
  • положення, викладені роботодавцем та погоджені з представниками працівників;
  • наказ про віддалену роботу працівника або договір із працівником;
  • заява працівника.

Раніше ми розповідали, без яких документів не візьмуть на роботу під час мобілізації. Також ми писали, що заважатиме українцям мати стабільну роботу у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.