Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші на відновлення житла: скільки українців уже отримали компенсацію

Українці активно подають заявки через Дію, щоб отримати компенсацію за знищене та пошкоджене житлове майно

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці активно подають заявки на компенсацію за пошкоджене майно

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У рамках державної програми "єВідновлення" українцям продовжують виплачувати кошти. Кількість заявок на компенсацію росте з кожним місяцем, але їх розгляд не стопориться. Більше 25 тисяч звернень вже опрацювали, а 74% заяв на виплати погодили. Водночас зменшився середній чек покупки.

Про це розповіла голова комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Станом на 11 жовтня отримано 50 383 заяви на компенсацію за пошкоджене в результаті війни майно. Активність українців не згасає, враховуючи, що минулого місяця звернень було на 19% менше. Вдалося опрацювали понад 26 тисяч заяв, з них 74% – затверджені. Загальна сума виплат становить 1,7 млрд гривень, що більше на 21%, ніж 2 тижня тому.

За словами Олени Шуляк, 1,4 млрд гривень вже витратили на забезпечення українців коштами. Кількість закритих заявок становить 16 674. Що цікаво, середній чек покупки зменшився з попереднього місяця і наразі дорівнює 11 537 гривень. Іншими словами, наші громадяни за один раз витрачають у середньому таку суму для купівлі необхідних матеріалів.

Якщо говорити про товари, то основна кількість транзакцій відбувається у магазинах з будівельними та пиломатеріалами. Трохи менше купують у магазинах зі склом, фарбою і шпалерами. Зовсім мало коштів витрачають на оплату послуг підрядників.

Найбільші виплачені суми по областях України:

  • Харківська – 460 млн гривень;
  • Київська – 367 млн гривень;
  • Миколаївська – 68 млн гривень.

"Разом на ці три області припадає більше половини всіх виплат. По компенсаціях за знищене майно динаміка теж позитивна – за останні два тижні кількість поданих заяв збільшилась на 17% і становить вже 4 314", – уточнила пані Олена.

Гроші можна отримати навіть після ремонту житла

Раніше ми розповідали, що компенсацію будуть виділяти також українцям, які вже відбудували житло за власні гроші. За відповідний законопроєкт №10063 проголосували 310 народних депутатів. Передбачається, що документ ухвалили з огляду на необхідність справедливого розподілу фінансової допомоги.

Адже не всі люди мають змогу чекати на розгляд заявки та виплату компенсації. Вони власними силами відбудовують свої домівки, пошкоджені в результаті агресії РФ. І можуть розраховувати на грошову підтримку згодом. Звісно, отримані суми матимуть спеціальний режим використання.

Документом передбачено, що гроші можуть відправити на актуальний рахунок як компенсацію за придбані будівельні товари чи іншу продукцію, пов’язану з виконанням ремонтних робіт.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям повертатимуть гроші та розповідав, за що можна буде отримати компенсацію. Також ми повідомляли, які пошкодження не покриє компенсація в рамках програми "єВідновлення".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.