Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компенсація за пошкоджене та зруйноване житло: на що українці можуть витратити гроші

У такої компенсації є своє цільове призначення, тобто власники житла зможуть витратити кошти виключно на відновлення нерухомості

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Компенсація за зруйноване або пошкоджене житло має цільове призначення

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У багатьох українців домівки були знищені або пошкоджені внаслідок російських ракетних обстрілів. Тому вони мають право на отримання грошової компенсації для відновлення свого житла за програмою "єВідновлення", однак у цієї допомоги є певне цільове призначення.

Про те, на що можна витратити компенсаційні кошти, розповіла пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури в коментарі виданню "Апостроф".

Цільове призначення компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло

Компенсаційні кошти українці можуть витратити лише на ремонт помешкання, будівництво нового будинку, або придбання будинку чи квартири. Наразі надання такої компенсації передбачається для фінансування:

  • будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку шляхом перерахування на спеціальний рахунок отримувача грошових коштів, з якого кошти можуть бути реалізовані лише на придбання будівельних матеріалів та будівельних робіт, пов’язаних з відбудовою знищеного об'єкта;
  • придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений в майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) з використанням житлового сертифіката.

У міністерстві зауважили, що програма "єВідновлення" не передбачає компенсацію вартості знищеного або пошкодженого рухомого майна, вона розповсюджується лише на нерухомість громадян України.

У якому вигляді українці можуть отримати компенсацію

Власники пошкодженого або зруйнованого житла можуть отримати грошову допомогу у вигляді електронного житлового сертифіката, який дасть змогу громадянам здійснювати купівлю нерухомості на первинному чи вторинному ринку або ж інвестувати у майбутнє будівництво.

У випадку, якщо пошкоджене житло підлягає відновленню, то отриманий сертифікат можна використати для закупівлі необхідних будівельних матеріалів, які знадобляться для проведення ремонту.

Раніше ми розповідали, хто може отримати компенсацію на другому етапі "єВідновлення". Також ми писали, що в Україні хочуть змінити порядок виплат компенсацій за знищене житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.