Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компенсація за знищене житло: Рада зробила важливий крок для виплат українцям

Народні депутати затвердили відповідний законопроєкт у другому читанні, підтримавши 310 голосами

Фото: Pexels, Верховна Рада/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Компенсації за нерухомість отримає більше українців

Фото: Pexels, Верховна Рада/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Українці зможуть отримати компенсації за зруйноване війною житло, навіть якщо його вже відбудували власним коштом. За відповідне рішення проголосувала Верховна Рада.

Про це повідомив нардеп з партії "Голос" Ярослав Железняк у Telegram.

Він уточнив, що на засіданні 5 жовтня нардепи проголосували за ухвалення в цілому закону №10063. Документ передбачає розширення форм надання компенсації за пошкодження об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій. Підтримали законопроєкт 310 народних обранців.

В пояснювальній записці йдеться про те, що документ розробили з урахуванням того, що багато українців відремонтували пошкоджене унаслідок бойових дій чи ракетних обстрілів житло за власні кошти, оскільки воно було непридатним для життя та у багатьох випадках могло зруйнуватися повністю.

На що можна витратити компенсацію

Ухвалений законопроєкт передбачає, що власники такої нерухомості можуть отримати компенсації навіть після того, як відновили житло. Втім отримані кошти матимуть спеціальний режим використання.

Їх можна буде витратити лише на роботи, пов’язані з будівництвом на пошкодженому об’єкті. Також оплатити можна буде будівельні матеріали чи іншу будівельну продукцію, необхідну для виконання робіт.

Також документом передбачене перерахування на поточний рахунок отримувача компенсації за придбану ним будівельну продукцію та/або виконані ним ремонтні роботи на пошкодженому об’єкті нерухомого майна за власні кошти.

Як розрахувати розмір компенсації за знищене житло

З 1 серпня в Україні почали приймати заявки на виплату компенсацій за повністю зруйноване унаслідок війни житло.

Для того, щоб українці могли дізнатися суму компенсації, яку вони можуть отримати, створили зручний калькулятор. На сайті треба всього лише ввести параметри й калькулятор сам видасть вам суму компенсації, яку ви можете отримати.

Алгоритм дій такий:

  • Спочатку вам потрібно вибрати тип зруйнованої нерухомості – квартира чи приватний будинок.
  • Далі вказати такі параметри – регіон, площу житла, період будівництва, кількість кімнат.

Після цього калькулятор розрахує орієнтовну суму компенсації, а власник житла зможе з нею ознайомитися.

Раніше ми писали про те, що українці зможуть отримати нову компенсацію. Також ми розповідали, як військовим отримати компенсацію за оренду житла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.