Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Програма "єВідновлення" не для кожного? Які пошкодження не покриє компенсація

Які збитки не відшкодуються і що робити, якщо ви хочете отримати дорожче житло, ніж вказано у сертифікати

Фото: Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Держава не зможе відшкодувати всі збитки

Фото: Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Кожен українець може подавати заявки на компенсацію за знищене житло внаслідок війни, але існують певні обмеження при використанні житлового сертифіката "єВідновлення". Зокрема, через цю програму не можна отримати відшкодування за збитки, пов'язані з пошкодженими меблями, побутовою технікою, ремонтами, автомоблем та іншими подібними витратами.

Про це повідомила голова комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голову партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

"У держави просто немає таких коштів. Тому зараз усі наші зусилля направлені на вирішення найбільшої проблеми – забезпечення громадян житлом, якого їх позбавила війна. Ми за те, щоб люди поверталися до України, купували тут житло, розвивали нашу економіку. Саме такий механізм, вважаємо, цьому сприятиме", — наголосила вона.

Згідно цієї програми, житло, яке ви отримаєте в обмін на житловий сертифікат, не можна буде продавати протягом 5 років після отримання. Також важливо враховувати, що за цим сертифікатом можна придбати житло лише обмеженої вартості.

Наприклад, якщо люди отримали компенсацію у розмірі 2 мільйонів гривень і хочуть придбати квартиру, вартість якої складає 2,1 мільйона гривень, то вони завжди можуть доплатити решту коштів і придбати бажану нерухомість, як зауважила Олена Шуляк. З іншого боку, якщо вартість придбаної квартири менше, ніж передбачено сертифікатом, невикористана сума повернеться до держави.

Як розраховується сума сертифікату

Щодо самого житлового сертифіката, Олена Шуляк пояснила, що він передбачає надання фіксованої суми, яка завжди обчислюється окремо для кожного об'єкта, який був знищений.

"Кабмін визначив, що середня вартість квадратного метра житла в Україні 36 422 грн. Ця стала величина коригується регіональним коефіцієнтом, адже квартира в Бахмуті й Ірпені має різні вартості. Враховується також кількість кімнат, оскільки квадратний метр в однокімнатній квартирі завжди дорожчий, ніж у три- чи чотирикімнатній. А також береться до уваги дата зведення будинку. Усе це множиться на площу зруйнованого житла", — зазначила Шуляк.

Щодо приватного сектору

Щодо компенсацій за зруйновані приватні будинки, існує певний аспект, який треба враховувати. Наприклад, якщо у людини зруйнований будинок, а не квартира, вона має два варіанти вибору:

  1. Отримати житловий сертифікат і використовувати його для придбання квартири замість будинку.

  2. Отримати гроші на спеціальний рахунок і використовувати їх для будівництва нового будинку, але лише на тій самій ділянці, де колишній будинок був зруйнований.

Які послуги та будматеріали можна замовляти через "єВідновлення"

Раніше учасниками цієї програми могли стати компанії лише за трьома категоріями та МСС-кодами, однак тепер у цей список додали:

  • 1711 — генеральні підрядники з вентиляції, теплопостачання та водопроводу;

  • 1731 — підрядники з електрики;

  • 1740 — ізоляція, мозаїка, штукатурні роботи, кам’яна кладка, облицювання плиткою, кахлем;

  • 1750 — підрядники теслярських робіт;

  • 1761 — покрівельні роботи, зовнішня обшивка стін, обробка листового металу;

  • 1771 — підрядники бетонних робіт;

  • 5065 — електричні частини та обладнання;

  • 5074 — обладнання для водопроводу та опалювальної системи;

  • 5198 — лакофарбова продукція та супровідні товари;

  • 5200 — товари для дому;

  • 5713 — покриття для підлоги;

  • 8911 — архітектурні, інжинірингові та геодезичні послуги.

Нагадаємо, що у рамках програми "єВідновлення" українці можуть купувати будівельні матеріали чи замовляти послуги ремонту лише у зареєстрованих в програмі компаній.

Раніше ми писали, чому картку "єВідновлення"можуть заблокувати. Також розповідали, скільки коштує ремонт 1 кв. м в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.