Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям повертатимуть гроші: за що можна буде отримати компенсацію

Українці зможуть зосереджувати витрати на вирощуванні культур і стратегічній діяльності, не думаючи про пошук коштів для розмінування

Фото: ДСНС/Facebook, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Аграрії зможуть отримати компенсацію за розмінування землі

Фото: ДСНС/Facebook, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Держава планує розробити механізм надання фінансової допомоги аграріям і стратегічним підприємствам. Кошти виплачуватимуть на потреби розмінування земель, аби Україна могла надалі вирощувати сільськогосподарську продукцію та постачати її в інші держави.

Про це розповіли у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

Навіть попри війну Україна продовжує експортувати зерно та іншу сільськогосподарську продукцію за кордон, постачаючи життєво важливі ресурси державам, які перебувають на межі голоду. Але перешкодою на шляху стає велика кількість замінованих земель, що значно стопорить вирощування.

Плюс аграріям і підприємствам, чиї території потребують розмінування, доводиться витрачати власні кошти на ці процеси. Але надалі держава планує виплачувати компенсацію українцям – повну або часткову.

"Такий підхід повинен суттєво прискорити очищення земель на тих ділянках, на яких це можливо. Аграрії в Україні вже використовують 120 тис. га розмінованих земель", – зазначили у відомстві.

Комітет запропонував такий підхід: аграрна або інша компанія має через сервіс публічних закупівель Prozorro замовити послугу розмінування. Отримавши її та маючи на руках відповідний сертифікат від офіційно ліцензованого оператора, може звернутися за відшкодуванням. Розміри компенсації не визначені, їх розраховуватимуть індивідуально.

У проєкті Державного бюджету на 2024 рік закладено 2 млрд гривень на ці потреби. Кошти витрачатимуть на підтримку сільгосппідприємств, які замовили розмінування земель через аукціон. Така процедура значно пришвидшить очищення всієї території країни від ворожих бомб і дозволить активніше займатися вирощуванням продукції.

Аграрний сектор вперше став збитковим

Раніше ми розповідали, що аграрії почали бити на сполох: сектор сільського господарства вперше за останні 20 років перетнув критичну лінію. Збитковість торкнулася зернових та олійних культур, хоча соняшник раніше взагалі ніколи не вирощували з матеріальними втратами.

Як розповів генеральний директор компанії ІМК Алекс Ліссітса, ринок зіткнувся з такими втратами:

  • озима пшениця – до мінус 19 дол./т;
  • кукурудза – до мінус 48 дол./т (у 2024 – до мінус 26 дол.);
  • соняшник – до мінус 11 дол./т (у 2024 – до мінус 21 дол.).

Причинами негативної ситуації стали високі ціни на добрива і пальне. Це призвело до дорожчання собівартості вирощування зернових та олійних культур. Плюс загалом впали показники врожайності через несприятливі умови, серед яких – великий відсоток замінованих територій. З огляду на це, деякі експерти впевнені, що для аграрного ринку період кінця 2024 – першої половини 2025 років може стати критичним.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що односторонніх рішень більше не буде і розповідав, що змінилося у справі по експорту українського зерна. Також ми повідомляли, що в Польщі здивували новою заявою щодо українського зерна.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.