Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні оновили ціни на квартири: скільки треба грошей, щоб купити житло

Українці продовжують цікавитись житлом на нижчих поверхах, а саме тому в столиці квартири до 5 поверху стали більш популярні

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості зазнав змін

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

За результатами січня, вподобання українців продовжують змінюватися, якщо порівнювати з довоєнними. Люди все більше цікавляться житлом на нижчих поверхах — як в новобудовах, так і на вторинному ринку продажу та оренди. Звісно, що житло, де є підземний паркінг, має більший попит, ніж із зовнішньою чи взагалі відсутньою паркувальною зоною.

Про це йдеться у дослідженні DOM.RIA.

Новобудови

Станом на січень 2023 року, девелоперами, які мають відкриті відділи продажу, представлено 1 866 новобудови усією Україною. З них 753 новобудови мають підземні паркінги.

Найбільша кількість ЖК із підземними паркінгами у Києві — 65% від загальної кількості робочих та доступних до продажу. В Одеській області ця кількість становить 61%, а у Львівській — 59,6%.

Якщо розглядати житло із підземним паркінгом в комплексі у столиці, то наразі такі пропозиції збирають майже вдвічі більшу кількість переглядів.

Найвища середня ціна за м² в 1-кімнатній квартирі фіксується у Києві. Там ви віддасте 48 871 грн. Якщо порівнювати вартість у січні 2023 року із січнем 2022 року, то можна помітити цього року зростання ціни на 39%.

Вторинний ринок

Українці продовжують цікавитись житлом на нижчих поверхах, аби убезпечити себе. Саме тому в столиці квартири до 5 поверху розглядали на 27% більше, ніж житло вище 10 поверху.

Якщо брати житло за типом опалення, то наразі у Києві тільки 1,5% варіантів з індивідуальним газовим опаленням, 95% — це централізований тип опалення.

Найбільше варіантів з індивідуальним газовим опаленням у Закарпатській області — 57%. У Київській області цей показник становить — 45%.

Стає помітним, що попит на вторинне житло з індивідуальним опаленням, враховуючи газове та електричне, зростає майже по всій Україні. Як порівняти січень та грудень минулого року, то в Київській області, якщо не враховувати Київ, 13,5% людей розглядають житло з індивідуальним опаленням, а, наприклад, на Вінниччині цей показник становить 48%.

Скільки коштують квартири

Наразі середня вартість 1-кімнатної квартири у Києві становить 88 246 доларів США. А це на 10% більше, ніж у грудні 2022 року та на 21% менше, ніж у січні 2022 року.

Середня вартість 2-кімнатної квартири в столиці110 214 доларів США. Якщо порівнювати із груднем 2022 року, то ціна впала на 4,6%, а із січнем 2022 року — на 28%.

Найбільше падіння середньої вартості 1-кімнатних квартир за рік можна було помітити на Херсонщині — 21%, на Житомирщині — 16% та на Вінниччині — 14%.

Найнижча вартість 1-кімнатної квартири наразі на Сумщині. Там ви віддасте 23 439 доларів США, навіть попри зростання у 4,6% в порівнянні до грудня 2022 року.

Раніше ми розповідали, як змінилися ціни на вторинному ринку житла. Також ми писали, в якому регіоні ціни на житло зросли на 80%.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.