Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Без "зайвих" метрів. Скільки квадратів треба одній людині

Пояснюємо, який розмір житла найоптимальніший для комфортного життя

Фото:  Pexels. Колаж: Pro Гроші

Законодавством встановлена норма житлової площі на одну людину

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час вибору житла одним із найважливіших параметрів є його площа. Розміри квартири повинні бути достатніми, щоб усім мешканцям було зручно жити. Водночас, за велике помешкання доведеться більше віддавати грошей за комуналку.

Pro Гроші розповідають, якою повинна бути площа квартири, щоб не мати клопотів з "зайвими" метрами.

Вимоги по площі квартири

Для початку розберемося, чим відрізняється загальна та житлова площі.

Загальна площа – це всі кімнати і підсобні приміщення, які належать до помешкання (кухня, коридор, санвузол, комори, балкони, лоджії, тераси).

Житлова площа – це виключно житлові кімнати. Кухня, коридор і санвузол сюди не входять.

Важливим фактором при виборі квадратури квартири є показник норми житлової площі на одну людину.

В Україні це питання врегульовано на законодавчому рівні. У Житловому кодексі зафіксовано, що на одного члена сім’ї має припадати 13,65 кв.м. А житлової – мінімум 9 кв.м.

Для дітей діють окремі правила:

  • якщо в сім’ї одна дитина, площа її кімнати не повинна бути меншою за 15 кв.м;
  • якщо дітей двоє і вони однієї статі, то кімната повинна бути розміром 20 кв.м;
  • якщо у сім’ї хлопчик і дівчинка, то вони мають жити в окремих кімнатах, розміром не менше 15 кв.м.

Відповідно, якщо у сім’ї четверо людей (батьки та двоє дітей), то загальна площа квартири має бути не менше 55 кв.м. При цьому житлова площа має становити 36 кв.м.

Оптимальний розмір квартири

Фахівці говорять, що на практиці такі житлові норми замалі. Наприклад, якщо у сім’ї двоє дітей різної статі, то на батьків лишається менше 10 кв.м. житлової площі.

Розмір спальні. Він має бути таким, щоб у ній зручно розмістилися ліжко, шафа, невеликий столик та м’який пуф чи крісло. Для цього знадобиться близько 15 кв. м.

Розмір вітальні. Зазвичай, це найбільша кімната у квартирі, яка повинна вміщувати в собі хоча б розкладний стіл, диван, стінку та телевізор чи інші мультимедіа. Для цього знадобиться до 18-20 кв.м.

Дитяча кімната. Рекомендовані законодавством 15-20 кв. м. вважаються оптимальною площею для комфорту дітей.

Кухня. Для того, щоб розмістити в ній кухонну стінку з просторою робочою зоною, а також обідній стіл зі стільцями знадобиться 10-12 кв.м.

Санвузол. Законодавством зафіксована мінімальна площа – 3,8 кв.м. Однак для родин із дітьми краще мати окремі приміщення для ванни та туалету. Фахівці стверджують, що вони мають бути розмірами 6 кв.м. і 4 кв.м відповідно.

Тож, відповідно до підрахунків, оптимальна житлова площа квартири для сім’ї – це 50-60 кв.м. Однак все залежить від кількості дітей. В ідеалі для одного члена родини має припадати 12-15 кв.м. житлоплощі, щоб життя у квартирі було комфортним.

Раніше ми розповідали, як обрати квартиру для здачі в оренду. Також ми писали про те, що в Україні хочуть скасувати податок на деяку нерухомість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.