Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть скасувати податок на деяку нерухомість: кому це дозволять

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні (за основу) законопроєкт №7632 стосовно сплати податку на пошкоджене нерухоме майно

Колаж: Pro Гроші

Українці зможуть відтермінувати виплату податків на нерухомість, пошкоджену внаслідок війни

Колаж: Pro Гроші

21 вересня відбулося чергове засідання Верховної Ради України, на якому у першому читанні (за основу) народні депутати прийняли законопроєкт № 7632, що стосується призупинення нарахування і сплати податку на нерухоме майно, пошкоджене в результаті війни.

Подробиці розповіла ініціаторка законопроєкту Олена Шуляк в Telegram.

Документ було зареєстровано півтори місяці тому, 3 серпня, під назвою "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкодження нерухоме майно".

Як пояснила Олена Шуляк, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну частково пошкоджено або ж повністю зруйновано тисячі квадратних метрів житлових і нежитлових об'єктів. Щоб оформити необхідні документи, які змінять податкові зобов'язання власників на таку нерухомість, потрібно багато часу, враховуючи бюрократичний механізм.

Тож голова партії "Слуга народу" у своєму законопроєкті пропонує повністю відмінити необхідність нарахування і сплати податкових внесків на весь період припинення використання будівлі. Щоб підтвердити неможливість проживання в об'єкті нерухомості, потрібно довести його неналежний стан актом огляду, який складає орган державної влади чи місцевого самоврядування, зокрема, ДСНС.

Важливі деталі законопроєкту для населення

У документі прописано, що скасування податкової виплати починається з місяця, яким вказано здійснення руйнування. Нарахування будуть відновлені з місяця, наступного за тим, в якому відновилося використання об'єкту. Отже, повернення податкового внеску стає дійсним через місяць після початку повторного використання приміщення.

Зауважимо, що отримати документ, який підтверджує неналежні для проживання умови, можна по всій території України, незважаючи на те, чи включено ваш регіон до переліку місць, де ведуться або велися бойові дії. Олена Шуляк впевнена, що зміни, за які проголосували 259 народних депутатів, допоможуть українцям заощадити кошти та витратити їх на оплату ремонтних робіт.

Нагадаємо, що на засіданні Верховної Ради також було прийнято чимало важливих законопроєктів, наприклад, про повернення акцизного податку на пальне та спрощення для роботодавців застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що архітектори запропонували креативно відбудувати "хрущовки". Також ми повідомляли, що ветеранам війни змінили дату отримання грошової допомоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.